Vánočka jinak? Kynutý vánoční věnec s brusinkovou náplní od Josefa Maršálka je absolutní delikatesa

Vánoční věnec je skvělá alternativa k vánočce. Na rozdíl od vánočky není suchý, uvnitř je celý promazaný brusinkovou náplní. Těsto je měkké a nadýchané. Vláčné vydrží až tři dny díky citronové polevě. Vánoční pohádka, která končí křupnutím pistácií.

„Má to komplexní bohatou chuť, vůni a aroma. Brusinky navíc nádherně fungují na trávení a jsou zdravé na ledviny. Takže, přátelé, tady máte na talíři kus zdraví,“ popisuje svoje dílo vyhlášený cukrář.

Postup

Ingredience
  • Na 1 věnec:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce o velikosti M
  • 50 g cukru
  • 60 g másla
  • 3 g soli
  • 10 g droždí
  •  
  • Na náplň:
  • 300 g brusinkového džemu
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 50 ml vody s citronovou šťávou v poměru 1 : 1
  •  
  • Na polevu:
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g citronové šťávy
  •  
  • Na ozdobení:
  • sekané pistácie
  • sušené brusinky

Do mísy dáme všechny suroviny na těsto kromě soli a másla. Hněteme 4–5 minut hnětacím hákem. Až se těsto začne motat na hák, přidáme sůl a úplně na závěr máslo. Dohněteme do hladkého těsta hnětacím hákem na nejvyšší rychlost. Pokud těsto zaděláváte v robotu, trvá to 15–20 minut na nejnižší stupeň. Jinak byste těstu ublížili.

Hraniční teplota pro tekuté ingredience na kynuté těsto je někde kolem 29-30 °C, abychom vytvořili správné lepkové vazby. Využijeme pokojovou teplotu, ale nebojíme se zadělat těsto z ingrediencí, které jsme právě vytáhli z lednice. Bude jen o trochu déle kynout.

Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout 40–45 minut v teple, nejlépe v peřinách.

Připravíme si brusinkovou náplň. Dobrý brusinkový džem smícháme s citronovou kůrou, rozvaříme a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě s citronovou šťávou v poměru 1 : 1. (Rada: Samotný džem nestačí, vytekl by.)

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme do placky o rozměrech zhruba 30 x 40 cm.

Placku potřeme brusinkovým krémem a stočíme do rolády. Začínáme z delší strany. Těsto nestačí jen stáčet jako šneka, vždy ho trošku povytáhneme, a pak stočíme. Tím pádem vznikne hodně závitů.

Když nám zůstává třetina, vezmeme dva, tři prsty a okraj bez náplně rozmázneme doztracena, jako bychom ho chtěli rozetřít na desce stolu. Tento spoj přilepíme k těstu. Můžeme ho potřít i trošku vody a spojujeme vždy na spodní straně.

Hotovou roládu přeneseme na plech a stočíme ji do kruhu. Konce vtlačíme jeden do druhého, jako když se zasouvají nástavce na trubku na vysavač.

Pomocí nůžek začneme do věnce střihat z vrchu dolů pod úhlem 45 stupňů každé tři čtyři centimetry. Nastřihnutý kousek vytočíme směrem ven a ten následující směrem dovnitř. Takto to opakujeme kolem dokola.

Na plechu necháme těsto 20–30 minut dokynout. Potom pečeme při 170 °C na horkovzduch po dobu 25–30 minut. Před vytažením zkusíme špejlí. Pokud těsto nelepí, je hotové.

Připravíme si polevu z moučkového cukru a citronové šťávy. Společně vše vymícháme lžící do hladké konzistence. Cukr musí být dokonale rozpuštěný, žádné hrudky. Hmota musí být lesklá a hladká.

Právě vytažený věnec potřeme polevou a posypeme sekanými pistáciemi, případně sušenými brusinkami.

Josef Maršálek a jeho vánoční kynutý věnec

Josef Maršálek

Vánoce jsou pro něj obrovským sentimentem. Vynořují se vzpomínky z dětství, na rodiče a lidi, kteří už nejsou mezi námi. Taky si uvědomí, že je zase další rok za námi. Všem lidem by přál, aby nečekali na Vánoce, ale aby každý další den žili tak, jako kdyby měl být úplně tím posledním.

autoři: Patrik Rozehnal , djo