Vánoce na sněhu? Majitelé lyžařský areálů v Sasku se za to modlí!

9. prosinec 2014

Astronomická zima je tu co nevidět, ale počasí se tváří spíš jako předjaří. Teploty nad nulou a sníh nikde. Provozovatelé lyžařských areálů zdecimovaní už minulou teplou zimou jsou už nervózní. Sníh a mráz toužebně vyhlížejí i majitelé zimních center na saské straně Krušných hor.

U německých sousedů je na zimu všechno připravené: podél silnic nádoby s posypovým materiálem, u horských cest jsou zatlučené sněžné tyče, zimní areály jsou v pohotovosti. Jen ten sníh není a bohužel ani mráz, aby bylo možné pustit alespoň sněhová děla.

„Úplně nás bolí břicho z toho, že zase nebude sníh,“ říká Heiko Dzierdzanowski ze sjezdovky Heidersdorf.

Dalším problémem je podle něj malá podpora ze strany státu. Němečtí provozovatelé zimních center prý nedostávají takové dotace jako ti zahraniční. Naráží pravděpodobně i na sjezdovky na české straně Krušných hor, které v posledních letech čerpaly dotace z evropských fondů a leckteré jsou opravdu špičkově vybavené.

Zasněžování Skiareálu Lipno

Areál v krušnohorské Holzhau malou podporu dostal, a tak tu mohly být postaveny nové vleky, dětská škola lyžování a další, ovšem rozpočet areálu je milion euro v minusu.

Provozovatel Alexander Richter říká, že loňská sezóna díky novému vybavení nebyla tak hrozná: „Počasí bylo jednou pod nulou jednou nad, ale díky určitému úsilí to nebylo tak špatné.“

Ať už jsou saské zimní krušnohorské areály vybaveny více nebo méně, všem teď zbývá jediné - dívat se na nebe, jestli se tam neobjeví pohádková vládkyně zimy Paní Holle.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.