V Ústí nad Labem se rozpadla koalice, město ale má rozpočet

16. březen 2012

Několikaměsíční agónie koalice v Ústí nad Labem skončila. Ve vedení města zůstali jen sociální demokraté. Změnu se jim ve čtvrtek 15. března večer podařilo prosadit díky zastupitelům TOP09 a komunistům. Stejně jako rozpočet.

Došlo k odvolání náměstků primátora za ODS Jana Řeřichy a Heleny Kubcové. Městskou radu místo jedenácti lidí tvoří jen devět členů: pět zástupců ČSSD, tři ODS, jeden za SZSP. Je to poprvé od roku 1989, kdy bude v Ústí nad Labem menšinová vláda.

V čele města zůstává primátor Vít Mandík a jeho jediná náměstkyně Zuzana Kailová, oba z ČSSD. Nemuselo by to tak ale zůstat, radní ČSSD Arno Fišera ve čtvrtek večer řekl, že si fungování města bez jednoho náměstka primátora dokáže představit, ale vše je ještě otázkou dalších případných jednání.

Na novou koalici to ale zatím v Ústí nad Labem nevypadá, i když už se tu rýsovala několikrát - naposledy SZSP s ODS, TOP09 a Severočechy. Jednání zkrachovala na tom, že TOP09 se nelíbil společný konkurenční návrh rozpočtu a přiklonila se k tomu sociálně-demokratickému. Ve čtvrtek 15. března tedy společně hlasovali zástupci ČSSD, TOP09 a KSČM - téměř jako jeden muž. Jejich představitelé sice odmítají mluvit o koalici nebo tiché podpoře, někteří zástupci ostatních stran - tedy ODS i sportovců, ale o jejich viditelném spojenectví mluví.

Nový rozpočet bude takový, jak ho navrhl primátor, s úpravami od TOP09. Původní návrh počítal téměř s jednou a půl miliardou korun příjmu a výdaji přes 1,6 miliardy. Úpravy TOP09 počítají se snižováním nákladů na opravu domu kultury a naopak jejich zvýšením pro opravu plaveckého areálu na Klíši, více peněz pro ZOO, na pečovatelskou službu nebo Činoherní studio a naopak méně pro kancelář primátora a basketbalový klub. Primátor má také za úkol snížit příspěvek dopravnímu podniku o deset milionů.

autor: hau
Spustit audio