V Ústí nad Labem budou zrušeny tři pobočky knihovny

19. prosinec 2019 13:44

Končí pobočka na Kamenném Vrchu a v Krásném Březně. Od půlky příštího roku bude zavřená i pobočka v Hornické ulici. Důvodem jsou peníze. Vedení kraje se nedohodlo s městem na výši příspěvku na jejich provoz. Město nechtělo Severočeské vědecké knihovně příspěvek výrazně navýšit. V Ústí tak zůstanou dvě pobočky na Klíši a na Stříbrníkách. Ředitelka knihovny Jana Linhartová jedná s městem o náhradním řešení.

„Ve své podstatě si myslíme, že to zrušení není trvalé, ale že město naopak začne a bude chtít s námi jednat o tom, kde pobočky otevřít znovu a v příjemnějších prostorách, než byly doposud,“ vysvětluje Jana Linhartová.

Tuto možnost potvrdil i primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický. Podle ředitelky Linhartové by knihovna poskytla knihy a odbornou záštitu, náklady na provoz by ale mělo platit město.

V Ústí nad Labem tak zbydou jen dvě pobočky knihovny, a to na Klíši a na Stříbrníkách. Čtenáři ze zrušených poboček to mají nejblíž do centra do Lidové knihovny v Churchillově ulici.

Čtenáři zrušených poboček mají naději na náhradu. Vedení města a knihovny jednají o tom, že takové pobočky by mohly být třeba ve školách

„Od 1. ledna to určitě nebude, ale bude se to vyvíjet z hlediska možnosti na jednotlivých školách, to znamená výběr prostorů na té škole, vybavení toho prostoru tak, aby to mohlo sloužit jako normální pobočka,“ popisuje výhled Petr Nedvědický.

Jan Linhartová doplnila, že nové pobočky by mohly sloužit i jako komunitní centra: „Pro setkávání maminek s dětmi, pro setkávání seniorů, pro možnosti výuky z blízkých škol a zároveň pro děti, které, když nemohou navštěvovat školní družiny, pobočky by mohly sloužit jako školní kluby.“

Náklady na provoz by pak podle Linhartové mělo platit město.

Spustit audio