V ústeckém muzeu začala nová výstava o starých lomech v Labských pískovcích

23. červen 2023 15:00

Geologové a historici zmapovali více než 3000 starých lomů v Labských pískovcích a národním parku České Švýcarsko. Původně přitom předpokládali, že jich bude jen kolem několika set. Výsledky své práce teď ukazují na nové výstavě v Muzeu města Ústí nad Labem s názvem My lomy.

„Tady například je vizualizace průchodu podzemní pískovnou v Ludvíkovicích. Je to vlastně jako trojrozměrný model téměř nepřístupného prostoru, kde se historicky dobýval písek. Na tom interaktivním stole zase prezentujeme výstup projektu – tu mapovou databázi. Je tam geologická mapa, topografická mapa a další různé vrstvy, právě i se zmapovanými lomy. Jsou tam i vyříznutá okénka, ve kterých najdete ty hlavní nerostné suroviny – prostě skutečné šutry,“ popisuje geoložka a kurátorka výstavy Zuzana Vařilová.

Na výstavě jsou i nástroje k dobývání nerostů a výrobky z nich, třeba mlýnské kameny.

Historii lomů mapuje Natálie Belisová. Většina jich byla zavřená během první světové války. Ten poslední, v kaňonu Labe, sloužil k jedinému účelu a těžba tam skončila ve 40. letech 20. století.

„Byl otevřen speciálně kvůli tomu, že se stavěla ta strategická říšská silnice Děčín – Hřensko. Už tehdy to bylo přes všeobecný zákaz, protože už tenkrát se říkalo, že se musí kaňon Labe chránit. Těžilo se zde velmi zvláštním způsobem, takže vy ty olámané skály vlastně nevidíte. Bylo to maskované – rozebírané ze shora nebo se rozebíraly balvany,“ popisuje Natálie Belisová.

Výstava My lomy o zaniklých lomech v Labských pískovcích potrvá v muzeu do ledna.

Spustit audio

Související