V ústeckém muzeu se soutěžilo v pečení trmické mušle

22. duben 2012

V ústeckém muzeu lidé soutěžili v tom, kdo napeče nejlepší trmickou makovou mušli. Nemusela být ale jen s mákem, našly se i plněné sýrem, zelím nebo čokoládou. Porota ochutnávala 27 vzorků.

Sobotní odpoledne bylo v ústeckém muzeu ve znamení trmických mušlí. Byly plněné mákem, párky, sýrem a spoustou dalších laskomin. O ty nejlepší se v soutěži utkalo celkem 27 vzorků. A ochutnávat mohl každý, kdo tam přišel.

"V podstatě všechny úžasně voní, v některých jsou třeba zakázané přísady, které tam být nemají, ale na druhou stranu zase přidávají na chuti", hodnotili v polovině porotci-novináři Radek Strnad a Jitka Stuchlíková. Ochutnávání a hodnocení dalo pětičlenné porotě pěkně zabrat.

Ochutnávat a bodovat mohli také návštěvníci muzea, jako třeba Vít Šprta se svou ženou Ivanou: "Každá má něco do sebe, každá chutná trochu jinak a není to taková ta univerzální chuť, jako známe třeba z krámu."

Nakonec porota rozhodla - víkendový pobyt v teplických lázních a další dárky vyhrála za nejlepší trmické makové mušle podle původního receptu Marie Kinská z Nučniček na Litoměřicku. Nejlepší variaci napekla Ústečanka Petra Barvířová: "Upekla jsem mušli, která byla plněná restovanou cibulkou, slaninou a zelím. Myslím si, že tady na severu Čech, kde se to pivko pije, tak je to kombinace, která uspěla."

autor: hau
Spustit audio