V Ústeckém kraji zaznamenali zdravotníci až pětkrát vyšší zájem o očkování proti koronaviru

29. říjen 2021 15:20

Od 1. listopadu se změní platnost testů na nákazu koronavirem. PCR testy budou místo 7 dní platit 3 dny. U antigenních testů se pak zkrátí platnost ze tří na jeden den. Až na výjimky si budou muset lidé testy platit. To je zřejmě jeden z důvodů, proč se v Ústeckém kraji výrazně zvýšil zájem o očkování proti koronaviru.

Oproti uplynulým týdnům se v Ústeckém kraji zvýšil zájem o očkování zhruba pětinásobně. Nová povinnost platby za testy je zřejmě jedním z důvodů tohoto nárůstu.

„Nevíme, jestli je to způsobeno epidemiologickou situací, nebo tím, že si lidé musí začít platit testy, ale už minulý týden byl ten zájem několikanásobně vyšší,“ komentoval krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Vyšší zájem o očkování evidují například v nemocnici s poliklinikou v Bílině na Teplicku, kde očkují každou středu. Počet zájemců se podle mluvčího nemocnice Vojtěcha Nováka ještě zvýší. „Má to stále rostoucí tendenci, to znamená, že očekáváme nárůst třeba o 50 procent, kdy teď očkujeme 50 až 100 lidí prvními dávkami,“ vysvětlil.

Očkovací centra jsou na větší zájem lidí o očkování připravena

Kvůli zvýšenému zájmu o očkování už krajské nemocnice upravily provoz očkovacích center a posílily je také personálně.

„Posílili jsme jak ordinační doby, tak personál, abychom všechna očkovací místa, která v kraji máme, měli plně připravené na ten zvýšený nápor,“ potvrdila hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Kvůli lidem, kteří přijdou na očkování bez registrace, se ale mohou nárazově tvořit v centrech fronty.

V celém Ústeckém kraji aplikovali zdravotníci do 29. října 863 000 dávek vakcíny. Ukončené očkování pak má téměř 411 000 obyvatel regionu.

Posilující, třetí dávku očkování dostalo dosud v kraji víc než 11 000 lidí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související