V Ústeckém kraji vyhrál prezidentské volby Andrej Babiš

29. leden 2023

Česko si zvolilo nového prezidenta, je jím armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. V Ústeckém kraji ale dopadly volby jinak.

Petr Pavel vyhrál z okresních měst jen v Litoměřicích a v Ústí nad Labem. Výrazného vítězství se dočkal Andrej Babiš na Mostecku a většinu hlasů mu odevzdali i lidé, kteří žijí v sociálně vyloučených lokalitách.

Vyšší účast byla také na severu

Ve srovnání s posledními prezidentskými volbami v roce 2018 byl zájem voličů větší, a to o 7 procent. V kraji přišlo ke druhému kolu voleb 64,5 procenta oprávněných voličů. Mezi okresy byla nejvyšší účast na Litoměřicku, kde odevzdalo svůj hlas necelých 70 procent voličů. Naopak okres s nejnižším počtem odevzdaných hlasů je Mostecko. Tam přišlo volit zhruba 60 procent voličů.

V šesti ze sedmi okresů vyhrál Andrej Babiš, jediným okresem, kde zvítězil Petr Pavel je Litoměřicko. Nejvyšší volební účast byla v bydlišti Petra Pavla, v Černoučku na Litoměřicku, kde volilo necelých 90 procent voličů a pak také v Žerotíně na Lounsku, kde přišlo k volbám necelých 85% hlasujících.

Naopak nejméně lidí vybíralo prezidenta v Obrnicích na Mostecku, téměř 45%. I tak jde ale v Obrnicích o nejvyšší volební účast v historii nejen prezidentských voleb. 

Babiš vítězí v sociálně vyloučených lokalitách

Rekordy ve volební účasti padaly v oblastech, kde žijí sociálně slabí. Například v Obrnicích na Mostecku, kde ve druhém kole senátních voleb loni na podzim přišlo hlasovat jen šest procent voličů. Teď jich ve druhém kole prezidentských voleb hlasovalo zhruba 44 procent. 

Na sídlišti Janov v Litvínově na Mostecku před pěti lety ve druhém kole volilo prezidenta necelých 10 procent tamních obyvatel, teď přišlo k volbám čtyřnásobně více místních. Na mosteckém sídlišti Chanov jich letos odevzdal svůj hlas dokonce trojnásobek. V Bílině na Teplickém předměstí i v ústeckém Mojžíři stoupl počet odevzdaných hlasů ve srovnání s rokem 2018 na dvojnásobek. Více voličů zaznamenaly také okrsky v ústeckých Předlicích nebo v ulici Karla Čapka v Krupce na Teplicku.

Překvapení v Ústí nad Labem

Ve druhém kole prezidentských voleb Petr Pavel překvapivě zvítězil v krajském městě Ústí nad Labem, byť těsným rozdílem 99 hlasů. Hlasovalo pro něj 50,11 procenta voličů, Andrej Babiš z hnutí ANO dostal 49,88 procenta.

V celé České republice generál Petr Pavel porazil poslance a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše o téměř 17 procent hlasů.

Petr Pavel na zaplněném náměstí v Ústí nad Labem, mnozí příznivci se s ním chtěli vyfotit
autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související