V Ústeckém kraji stoupá počet lidí s onemocněním dýchacích cest. Infekce se nejvíc šíři mezi dětmi

15. prosinec 2023 14:59

Za poslední týden v Ústeckém kraji výrazně stoupl počet dětí s onemocněním dýchacích cest. Nejvíc na Děčínsku a Chomutovsku. Mezi dospělými se ve větší míře už objevily i závažnější chřipková onemocnění. Vyplývá to z dat krajské hygienické stanice.

Podle Evy Patrasové z krajské hygienické stanice zaznamenali hygienici tento týden v průměru 1459 onemocnění na 100 000 obyvatel. Nejvíc nemocných bylo v okrese Děčín, nejvyšší nárůst mírnějších onemocnění pak hygienici zaznamenali na Chomutovsku.

Mezi předškoláky a školáky přibylo více než 16 procent nemocných. To už je podle hygieničky značný nárůst. Šíření usnadňuje to, že jsou děti spolu v kolektivech jak ve školských zařízeních, tak při volnočasových aktivitách.

Čtěte také

S vánočními svátky se dá očekávat změna k lepšímu, a to i přes to, že rodiny během vánočních svátků víc cestují. Podle hygieničky je totiž zásadnější, že děti mají prázdniny a nebudou ve velkých skupinách. Navíc si o prázdninách odpočinou a budou mít víc času na doléčení.

V uplynulém týdnu přibylo v Ústeckém kraji 900 lidí s covidem, což je podle Evy Patrasové o trochu méně než týden před tím. Nejvíc takto nemocných je na Chomutovsku. S infekcí přitom zemřeli tři lidé.

Co se týká chřipkových a chřipce podobných onemocnění, jak je hygienici kategorizují, bylo tento týden 51 nemocných na 100 000 obyvatel. Proti minulému týdnu jde o nárůst o 10 procent.

Spustit audio