Nejvíc respiračních nemocí evidují hygienici v Ústeckém kraji u dětí. Nemocných je ale míň než před týdnem

9. prosinec 2023 09:37

V Ústeckém kraji hygienici evidují vysoká čísla nemocných. Lidi trápí respirační nemoci, tedy chřipky, angíny, rýmy nebo kašle i covid-19. Situaci by podle hygieniků mohly zlepšit blížící se vánoční svátky.

V případě respiračních onemocnění zaznamenali hygienici za poslední týden v Ústeckém kraji v průměru 1300 nemocných na 100 000 obyvatel. Hranice epidemie, tedy 1600 nemocných na 100 000 obyvatel, je podle nich překonaná jen na Děčínsku. Oproti předchozímu týdnu se počty případů snížily.

Podle Evy Patrasové z Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem je stále nejvíc nemocných hlavně mezi dětmi a náctiletými. Situaci s nemocností by podle ní mohly zlepšit blížící se vánoční svátky. Chřipková vlna by pak podle ní mohla přijít na přelomu ledna a února.

Podle dat hygieniků přibylo v tomto týdnu v regionu 706 lidí s covidem. I v tomto případě, podobně jako u respiračních onemocnění, ale evidují zdravotníci mírný pokles nových případů. Nejvíc nemocných eviduje krajská hygienická stanice na Chomutovsku a Ústecku. V regionu také dva lidé nákaze koronavirem podlehli.

Podle dat ministerstva zdravotnictví se ale v Ústeckém kraji zvyšuje zájem o očkování proti covidu, který roste zhruba od poloviny září.

 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio