V Ústeckém kraji se šíření omikronu zatím na obsazení nemocnic neprojevilo

2. únor 2022 14:16

Šíření koronavirové varianty omikron v Ústeckém kraji zatím nepřináší výrazné problémy. Zaznělo to na středečním krajském krizovém štábu.

Nákaza se zatím výrazně neprojevila na počtu nově hospitalizovaných ani na fungování hasičů nebo policistů. Podle hodnoty reprodukčního čísla členové krizového štábu doufají, že šíření nákazy by už mohlo zpomalovat.

„Nemocnice mají v současné době zhruba 50procentní rezervy. Ve školách se to trochu zvedá, máme i jedno gymnázium, myslím, že v Litoměřicích, kvůli nákazám zavřené. Takže stoupá to, ale je to relativně v takovém gardu, že se to dá zvládnout,“ informoval po jednání krajského krizového štábu hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

I když je v nemocnicích obsazena zhruba polovina standartních a téměř 60 procent akutních lůžek, může se situace ještě zhoršit.

„Tak, jak proniká omikron do těch vyšších věkových vrstev, to znamená z té kategorie 16 až 19 let, kde se šířil teď nejrychleji, tak tam se dá očekávat, že ještě dojde k nějakému mírnému nárůstu hospitalizací," vysvětlil mluvčí kraje Martin Volf.

Policisté, hasiči i záchranáři zatím provoz zvládají

Podle hejtmana Jana Schillera ale nemocnice fungování personálně zvládají. Kvůli nákazám nebo karanténám pak podle něj není problém ani se zajištěním činnosti policie, hasičů nebo krajské záchranné služby.

„Všichni říkají, že samozřejmě mají nemocnost, ale že zvládají svou práci tak, jak mají, a mají to i zabezpečené, takže to je také v pořádku,“ dodal Schiller.

Od posledního jednání krajského krizového štábu se v regionu snížilo reprodukční číslo, které značí, kolik lidí jeden nakažený může dál infikovat. Kleslo z hodnoty 1,72 na 1,2. Podle toho doufají členové krizového štábu ve zlepšení situace.

„Omikronová vlna se možná už v našem kraji ocitla za vrcholem a postupně se bude utlumovat. Signalizuje to i vývoj v Praze a okolních krajích, které ta vlna poskytla jako první, a kde pomalu ta epidemie začíná ustupovat. Ústecký kraj byl tou omikronovou vlnou postižen hned po těchto místech, proto očekáváme, že by se to už i tady mohlo překlopit a být za vrcholem,“ shrnulmluvčí kraje Martin Volf.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související