V Ústeckém kraji se o víkendu koná řada slavností – je jen na vás, kterou si vyberete

29. červen 2023

O víkendu jsou v Ústeckém kraji slavnosti, kam se jen podíváte – ve Valtířově, ve Šluknově, Rtyni nad Bílinou, v Třebušíně.. T|o ale není zdaleka vše.

Sobota 1. července

Ve Valtířově na Ústecku v sobotu 1. července vrcholí Valtířovské Slavnosti – už v 11.30 začíná jarmark, je připravená spousta zábavy pro dospělé i pro děti – skákací hrad, soutěže, pohádkový les, vystoupení fakíra, lezecká stěna, střelnice a tak dále. V poledne pak začne koncertní maratón – vystoupí krom jiných skupiny The Boom Beatles Revival Band, Vojnar Family Band, Last rebel a Stará škola, zazpívá David Deyl. Také se můžete svézt vláčkem na cestě za místními pamětihodnostmi a večer uzavře ohňostroj.

Zámek Šluknov

Neméně živo bude ve Šluknově, kde v zámeckém parku pokračují Zámecké slavnosti. V sobotu je od 13.30 na programu vystoupení Dua Kamélie, pochlubí se také zdejší Základní umělecká škola, v 16 hodin pak vystoupí Dasha a Jan Smigmator za doprovodu big bandu, pak Václav Noid Bárta, No Name a Láďa Křížek. Budou soutěže pro děti, představí se i trubači ze Střední lesnické školy, uvidíte dravé ptáky i výcvik psů a to zdaleka není vše.

Ve Rtyni nad Bílinou v sobotu slaví 690. výročí založení obce. Program začíná v poledne – na pódiu se vystřídají Čiperkové, Vojtaano, Pokáč, Yo Yo band a další muzikanti a zpěváci, po celý dne bude i doprovodný zábavný program a slávu uzavře ohňostroj ve 22.22.

Z výstavy Žižka 1360?-1424 a jejího zahájení

Do Třebušína se zase můžete vypravit na Husitské slavnosti – čeká vás řemeslný jarmark s tvořivými dílnami, průvod husitské družiny Jana Žižky, hudební produkce a mnoho dalšího. Na vrchu Kalich nad Třebušínem je připravená Husitská stezka s tajenkou pro děti a komentované prohlídky v 11 a 13 hod s archeologem Milanem Sýkorou.

Přidáme ještě pozvání do Dolního Podluží – 1. července ve 14 hodin tu vypukne akce Hurá na prázdniny – spousta her, soutěží a dílniček, taky se bude grilovat a od 18 hodin bude hrát DJ Ricardo.

A poslední, rozhodně však nikoli co do významu, je pozvánka na Slavětínskou pouť. V sobotu od 13 hodin to ve Slavětíně rozjedou Maxíci, pak se zábavným programem nastoupí Alena Skalová a Zdeněk Lukesle, po nich Děti ráje a skupina Krystal. Jako na každé správné pouti nebudou chybět různé atrakce a stánky a součástí dne bude i hasičská soutěž Memoriál Stanislava Kučery.

Neděle 2. července

Krásnou tečku si na neděli připravili valtířovští za letošními slavnostmi – většina akcí probíhala na zdejším fotbalovém hřišti, které laskavě propůjčili fotbalisté z TJ Spartak Valtířov a organizátoři se jim odměnili pozváním teamu AC Sparta Praha - Internacionálové. Účast přislíbil i Jan Koller. Sraz na hřišti je ve 12.30, výkop bude ve 14 hodin.

Corvus  milites

Rytíři ze skupiny historického šermu Corvus Milites v neděli společně s dětmi dobydou hrad Střekov. Začíná se v 10 hodin a v průběhu dne uvidíte ukázku historických palných zbraní, Tyjátr pana Šedopláště, samozřejmě budou i rytířské souboje, děti projdou výcvikem a všechno doplní živá historická hudba v podání skupiny Kelt. V provozu budou i stánky, různé dětské atrakce a fotokoutek. Akce končí v 17 hodin.

Na hradě Hněvíně, který se vypíná nad městem Most, bude 2. července také živo. Od 15.30 tu Docela velké divadlo uvede pohádkový písničkál Popelka. Hudbu a texty k písničkám složil Jan Turek a vy se můžete nechat znovu okouzlit příběhem, kterak hodná Popelka ke svému štěstí přišla a na zámek se dostala.

Zámek Duchcov - vjezd do zámku

Na zámek se ostatně můžete dostat i vy – například v Duchcově, kde pro vás v neděli pořádají speciální kostýmované prohlídky. Průvodci v kostýmech se vám představí jako historické osobnosti spjaté s duchcovským zámkem a provedou Vás základním okruhem "Valdštejnská prohlídka". Okruh "Casanova na zámku" bude probíhat standardním způsobem, ale také bude doplněný o kostýmy zapůjčené za Severočeského divadla v Ústí nad Labem, které před časem uvádělo muzikál Casanova. Akce Historie módy na zámku Duchcov probíhá od 10 do 17 hodin.

Vydat se můžete také na zámek ve Šluknově, kde mají zbrusu novou výstavu a hernu – možná nejen pro děti. Po celé letní prázdniny si návštěvníci mohou hrát s legendárními hračkami, které se vyráběly v 70. a 80. letech minulého století a některé se díky nadčasovému designu se vyrábějí dodnes – stavebnice Merkur, Seva, Igráček, oranžové Tatrovky, houpací kohouti a mnoho dalších hraček včetně legendárních céček.

Spustit audio