V Ústeckém kraji přibývá hospitalizovaných s covid-19. Nemocnice prosí veřejnost o pomoc

16. říjen 2020 14:40

Stejně jako v celé republice, také v Ústeckém kraji se horší epidemická situace onemocnění novým typem koronaviru. Krajská hygienická stanice 15. října hlásila celkem 4 282 lidí s pozitivním testem na covid – to je o 517 víc než 14. října.

Nemocnice se snaží navyšovat kapacitu pro pacienty s tímto onemocněním a shánějí dobrovolníky na výpomoc.

Situace v nemocnicích v Ústeckém kraji je napjatá –lůžka s intenzivní péčí se poměrně rychle plní. Z podkladů pro krajský krizový štáb vyplývá, že k 16. říjnu ráno bylo v nemocnicích hospitalizováno 203 lidí s covidem. 38 jich přitom potřebuje intenzivní péči – 17 z nich je napojených na umělou plicní ventilaci.

Nejvíc pacientů je v nemocnici v Ústí nad Labem, dále pak v Chomutově, Litoměřicích, Teplicích, v Mostě, Roudnici nad Labem, Rumburku, v Kadani, Děčíně a v Žatci.

Od března bylo hospitalizováno celkem 561 lidí. Současný stav tedy tvoří téměř polovinu celkového počtu.

Situace se mění během dne – třeba 15. října odpoledne bylo v nemocnici v Litoměřicích podle ředitele Radka Lončáka 21 hospitalizovaných. 16. října ráno už je jich bylo 26 – množství pacientů už přesáhlo kapacitu tzv. covidové stanice a nemocnice uvolňuje lůžka na jiných odděleních. Ty, kteří potřebují dlouhodobější intenzivní péči, pak podle Lončáka vozí do nemocnic v Ústí nad Labem nebo Teplicích.

Nemocnice žádají o pomoc dobrovolníky

Některé nemocnice už vyzvaly o pomoc veřejnost. Hledají hlavně zdravotníky – ať už studenty, důchodce nebo ty, kteří ze zdravotnictví odešli. Tito lidé by mohli převážně nahradit zdravotníky, kteří se budou věnovat pacientům s covidem. Zájem je ale i o dobrovolníky, kteří můžou pomoct jinde – třeba jako sanitáři, pomoc v kuchyních a dalších provozech.

Třeba v nemocnici v Žatci jsou lůžka pro pacienty s covidem podle ředitele Jindřicha Zetka obsazená a další postup se bude odvíjet od situace. Tato nemocnice přitom není na vládním seznamu, kde můžou pomáhat studenti zdravotnických oborů, a není jediná.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula 16. října dopoledne na tiskové konferenci řekl, že vláda z tohoto nařízení seznam smaže tak, aby medici a budoucí sestry mohli pomáhat kdekoli.

Kromě Žatce žádají o personální pomoc i nemocnice v Kadani, v Děčíně, Ústí nad Labem, v Teplicích, Mostě, v Chomutově a také v Bílině – tam sice nejsou pacienti s covidem, ale chtějí se připravit na to, kdyby zaměstnanci nemocnice onemocněli, nebo museli jít do karantény.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistik je v současné době v Ústeckém kraji 431 zdravotníků nakažených onemocněním covid-19.

Spustit audio

Související