V Ústeckém kraji to o víkendu žije během, poutěmi i vinobraním

14. září 2023

V Ústí nad Labem se běží Mattoni 1/2maraton, Litoměřice zvou na vinobraní, pokračují Dny evropského dědictví, Děčín-Libverda na zemědělskou výstavu, Jirkov a Mariánské Radčice na pouťové slavnosti, u Jezera Milada se bude běhat pro dobrou věc a s Činoherním studiem můžete vyrazit do krajiny…

Sobota 16. září

Ještě tento víkend je ve znamení Dnů evropského dědictví a také Český rozhlas Sever se otevírá návštěvníkům. Bývalá Wolfrumova vila stojí za prohlédnutí – od 10 do 16 hodin budou probíhat prohlídky i s výkladem. Na zahradě jsou instalované nové sochy ze sochařského sympozia skupiny LAVY v Řehlovicích.

Jedna ze soch na zahradě Českého rozhlasu Sever. Jmenuje se Tichá rozmluva a její autorkou je Štěpánka Hausdorfová

V Žatci pojali Dny evropského dědictví pestře – v rámci akce Žatecké dvorky od 13 do 18 hodin se dostanete na jinak ne běžně přístupná místa. Na náměstí Svobody je také připravený kulturní program – tanec, hudba, zpěv, šermíři, bubeníci….

Ústí nad Labem v sobotu žije během. Už v 11 hodin startuje první běh v rámci akce Mattoni ½ Maraton. Na programu jsou Bambini Run, Rodinná míle, Český pohár v paracyklistice nebo Běh o pohár rektora UJEP. Hlavní závod bude odstartovaný v 15 hodin, část tratě vede i areálem chemičky, ale jinak si běžci užijí Labskou cyklostezku s výhledem na řeku i hrad Střekov.

od 10 do 20 hodin budou v sobotu Litoměřice žít vinobraním. Kulturní program bude na několika scénách, vystoupí skupina Slza, Tublatanka a Milan Peroutka se skupinou Perutě. Hlavní roli ale bude hrát víno a burčák…

Vinobraní - Litoměřice - 2011

Střední zahradnická a zemědělská škola v Děčíně – Libverdě pořádá už tradiční výstavu zemědělské techniky, zahradní mechanizace, hospodářských zvířat i drobného zvířectva a prodej výpěstků z regionu. 16. září odpoledne zahraje Děčínská dechovka, pro děti jsou připravené atrakce. Výstava je otevřena od 9 do 18 hodin a pokračuje i v neděli.

Od 10 hodin se koná v sobotu pouť v Mariánských Radčicích – program je doslova nabitý – stánky, řemesla, rytíři na koních, soutěže pro děti, divadlo a hodně muziky – například Martin Maxa, Radek Banga, Ewa Farna Tribute a další.

O hudební zábavu se postarala zpěvačka Aneta Langerová, která zazpívala i svůj hit Voda živá

V pravé poledne pak začíná Hornická pouť v Jirkově – zábavu tu mají pro všechny věkové kategorie – Staročeská dechovka, Motorband, Aneta Langerová a řada dalších.

A na závěr zveme do Proboštova, ve 14 hodin tam vypukne slavnost, kde si užijete hudby, zpěvu, tance i další zábavy – tak namátkou: vystoupí Frajerky z galerky, Olympic Revival a taky bude Ein Lukesle Buntes a závěrečný ohňostroj.

Neděle 17. září

I v neděli se v rámci Dnů evropského dědictví můžete podívat do budovy Českého rozhlasu Sever v Ústí nad Labem, kde od 9 do 16 hodin probíhají prohlídky i s výkladem. Na zahradě jsou instalované nové sochy ze sochařského sympozia skupiny LAVY v Řehlovicích.

Zahradnická a zemědělská výstava Libverda 2017 v Děčíně

V rámci Dnů evropského dědictví můžete v neděli navštívit také zříceninu hradu Šumburk u Klášterce nad Ohří. Sraz je ve 13 hodin a připravená je komentovaná prohlídka hradu. Nezapomeňte si s sebou vzít špekáčky, nabádají pořadatelé.

Střední zahradnická a zemědělská škola v Děčíně – Libverdě pořádá už tradiční výstavu zemědělské techniky, zahradní mechanizace, hospodářských zvířat i drobného zvířectva a prodej výpěstků z regionu.  Pro děti jsou připravené atrakce. Výstava je otevřena od 9 do 15 hodin.

Charitativní Běh upřímných srdcí začíná 17. září ve 13.30 u Jezera Milada v Chabařovicích na Ústecku. Na aktivní běžce čeká pětikilometrová trasa, na rekreační pak trasa dlouhá jeden kilometr. Vypsaná je i kategorie Štafeta a Štafeta pro hasiče. Ti tu navíc předvedou svou zásahovou techniku, pro děti budou soutěže a hry a další zábava.

Běžkyně

Ústecké Činoherní studio oprášilo kdysi oblíbený Činoherácký batůžek. Sraz je v neděli v 9 hodin u budovy Činoherního studia, kde se víc dozvíte o historii budovy i souboru. V 10 hodin pak startuje turistický pochod. Nejdřív se popojede vlakem z nádraží Střekov a pak už po svých – na trase Velké Březno – Homole u Panny – Hlupice – Lovečkovice – Levín. Výprava vede po stopách saských turistů, kteří se do našeho kraje vypravili pod vedením Dr. Otto Lehmanna v srpnu 1889. Délka pochodu je zhruba 17 kilometrů, tak se na to řádně připravte.

V neděli bývá čas i na pohádky – Kulturní dům Střelnice v Kadani zve na 16. hodinu na pohádku O Budulínkovi, středisko Zahradní v Chomutově láká na pohádku Jablko přání se začátkem v 16 hodin a kino Lípa v Duchcově má od 15 hodin na programu divadelní představení Maxipes Fík.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem dětem nabídne zábavnou hudební show Rarášci a vesmír. Je spojená s velkoplošnou animovanou videoprojekcí na principu Laterny Magiky. Děti se leccos dozvědí o vesmíru a hvězdách v něm. Začátek je v 15 hodin.

Spustit audio