V Ústeckém kraji o víkendu zažijete první halloweenové akce, výlovy kaprů i šlapání zelí

19. říjen 2023

V Ústeckém kraji se o víkendu opět nudit nebudete. Výběr je pestrý – od rytířů na Střekově a Halloween v Ludvíkovicích nebo ve Šluknově, přes výlovy kaprů v Habrovicích či na Červeném Hrádku až po Divadelní benefici v Litoměřicích.

Sobota 21. října

V sobotu v 10 hodin na hrad Střekov opět dorazí skupina historického šermu Corvus milites – jejich šarvátky jsou vždycky plné energie, tentokrát bude program zpestřený ještě plně kontaktním bojem, kontaktním šermem žen, loutkovým divadlem Tyjátr pana Šedopláště, historickou střeleckou show a dobovou hudbou v podání skupiny Canora. Program končí v 17 hodin.

Corvus  milites

Akci Bohové a démoni aneb Magie a rituály v mladším pravěku pořádá jako oslavu Mezinárodního dne archeologie muzeum a galerie v Mostě 21. října od 12 do 18 hodin. Seznámíte se s dávnými rituály, připravené jsou dílničky, dobová módní přehlídka a další bohatý program. V 17 hodin začne rituál ke keltskému svátku Samhain a pak římská mystéria.

Také v Kadani se můžete seznámit s archeologií živě a hravě – už v 10 hodin začíná program ve Františkánském klášteře. Krom přednášky o hornictví a filmu o putování za krušnohorským sklem si budete moci vyzkoušet výrobu hornických kahánků, rýžování zlata, výrobu provázků a další dovednosti.

Halloweenské maškarní odpoledne připravili na sobotu v Domě kultury ve Šluknově, začíná už ve 14 hodin dlabáním dýní, na programu je i vystoupení Páji Papagáji se strašidelným tanečním rejem. A halloweenskou stezku můžete projít v Ludvíkovicích – sraz je v 18 hodin u domu č. p. 236, zakončení bude u rybníka – nezapomeňte čelovky a baterky!

Výlov rybníka

To rybník v Habrovicích na Ústecku nabízí jinou zábavu – už v 8 hodin tam začne výlov. Chybět nebude ani pohoštění – samozřejmě i s rybami. Také si můžete koupit kapra nebo amura, ale jen do 13 hodin.

Výlov v sobotu pořádají také na Červeném Hrádku u Jirkova – i tady se začíná v 8 hodin a ani tady nebude chybět občerstvení, budou i hry pro děti a hudební vystoupení skupin Brass band a Mrakoff.

A když jsme u hudby, nemůžeme vynechat pozvánku na 27. ročník Jazz-blues festivalu v Národním domě v Ústí nad Labem. 21. října ve 20 hodin vrcholí koncertem Jana Spáleného a skupiny ASPM, britské skupiny Dave Kelly Band a německé skupiny Hot Number.

V některém z  jazzovém rytmů můžete pak třeba zkusit šlapat zelí v Horském areálu Lesná v Krušných Horách. Přineste si zeláky, navlečte kroj a hlavně gumáky a pod odborným dohledem si našlapejte zelí na zimu. Sílu načerpáte při vepřových hodech a energii dodá živá Krušnohorská hudba. Začátek je ve 12.30.

Neděle 22. října

13. ročník Divadelní benefice ochotnických souborů vrcholí v neděli v Litoměřicích. V Divadle K. H. Máchy zahraje pohádku O perníkové chaloupce soubor 4 pod peřinou, v 16 hodin hru Proutník pod pantoflem představí soubor Random a v 19 hodin to uzavře hra s názvem Odpověď na všechno v podání souboru Li-Di. Výtěžek celé akce pomůže rodinám s dětmi v náhradní rodinné péči.

Klášterec nad Ohří, výstava Pohádková země - Vítězslava Klimtová a Kanálníček

Trampoty čertíka Culínka – tak se jmenuje pohádka, kterou od 15 hodin můžete vidět v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Čertík Culínek tam nebude sám – bude tam také smutná princezna Amálka, závistivá a mocichtivá paní Hárakšanda a důležitou roli bude mít pekelná perla pro štěstí. A můžete se vsadit, že všechno nakonec dobře dopadne.

Pohádku jiného ražení nabízí Městské divadlo v Chomutově. Liduščino divadlo tu od 15 hodin odehraje pohádkový příběh Tomík mezi dinosaury.

Do Pohádkového světa Vítězslavy Klimtové se můžete vydat na zámku v Klášterci nad Ohří, otevřeno tu mají od 10 do 18 hodin. Součástí expozice jsou také vzácné a starobylé loutky rodiny Matěje Kopeckého. Ve sklepení pod věží zase můžete zavítat do světa českých pohádek a pohádkových bytostí. 

Historický Mederův dům v centru Žatce je po čtyřech letech opravený

Jestli vás zajímá historie, zejména historie vinařství, pak zajděte do Mederova domu v Žatci – od 16 hodin tam bude historik a archivář Bohumír Roedl vyprávět o vinařství v Žatci v období do třicetileté války.

A jestli naopak holdujete sci-fi, pak by vás mohl zajímat workshop v ústeckém Činoherním studiu Jak se dělá sci-fi v divadle. Hana Polanská a Simona Pekařová vás skrze hry a kreativní tvoření provedou od kulis přes kostýmy až k divadelnímu líčení. Začátek workshopu je v 15 hodin.

Pro milovníky dechové hudby pak tu máme pozvánku do Kulturního domu Zastávka v Lounech – ve 14 hodin začíná odpoledne s dechovkou Lounská třináctka a budou to písničky na přání.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.