V Ústeckém kraji by mohl být i nadále komunistický hejtman, míní ANO

9. říjen 2016

V Ústeckém kraji začala povolební vyjednávání. A hejtman by mohl být i nadále komunistický. Nevylučuje to hnutí ANO, které získalo v kraji nejvíce hlasů a tím i dvacet křesel v krajském zastupitelstvu.

ANO dává v Ústeckém kraji přednost spolupráci s jedním partnerem. Je pravděpodobné, že novou dvoukoalici vytvoří s komunisty, kteří byli v krajských volbách druzí a mají křešel třináct. Společně by měli pohodlnou většinu třiatřiceti hlasů.

První jednání mají ANO a KSČM za sebou a další schůzku mají mít obě strany v příštím týdnu, říká dosavadní hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM. Podle člena vyjednávacího týmu hnutí ANO a ministra životního prostředí Richarda Brabce by dosavadní komunistický hejtman Oldřich Bubeníček mohl zůstat v čele kraje.

„Je to varianta v každém případě, kdy má ANO většinu v radě a většinu více či méně významnou nebo výraznou. A záleží to na dalších detailech,“ řekl Richard Brabec.

„Probereme to v krajském vedení a myslím si, že během týden bychom se měli sejít znovu,“ konstatoval Oldřich Bubeníček. Podle Oldřicha Bubeníčka se teď vyjednávací tým sejde také s dalšími stranami, které v krajských volbách uspěly.

Do krajského zastupitelstva v Ústeckém kraji se ještě dostala ČSSD s deseti mandáty, ODS se sedmi a Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura a Strana práv občanů s pěti zastupiteli. Volební účast byla 28,94 procenta.

autoři: bach , ces
Spustit audio