V Ústeckém kraji letos lesníci vysadí miliony nových stromů. Nejčastěji to budou buky, duby nebo lípy

3. květen 2023 15:09

Po kůrovcové kalamitě se do lesů v Ústeckém kraji opět vrací život. Lesníci tam letos vysadí miliony nových stromů. Většinou jde o buky, duby nebo borovice. Nejde přitom jen o změnu druhů vysazovaných dřevin, ale také o jinou strukturu lesů.

Více vysázených stromů než obvykle předpokládají v letošním roce také na Litoměřicku. „Třeba tady ten dub zimní se vysazuje v počtu 9000 kusů na hektar,“ vysvětluje revírník Miroslav Doktor, kolik stromků se nedaleko Bobřího potoka teď vysazuje na jeden hektar.

Dříve tu rostl hustý smrkový les, po kůrovcové kalamitě teď je teď místo lesa 16 hektarová mýtina. To se má teď ale podle Doktora změnit.

„Budeme tu vysazovat dub zimní a borovici lesní, na podzim bude vysazená lípa. Tyhle druhy stromů jsou odolnější a do těchto lokalit vhodnější,“ dodává Doktor.

Kromě změny v podobě druhů dřevin budou mít takzvané lesy nové generace i jinou strukturu. „Kopec jsme rozpůlili na dvě poloviny, které pak ještě děláme tak, že tam na střídačku osazujeme borovici a dub tak, aby se to střídalo, jako šachovnice,“ pokračuje lesník Antonín Krtek.

Jednodruhové lesy podle správce Petra Chvály už ale nenajdete, a to nejen na Litoměřicku. „Ztrácelo by to ten smysl, kdyby zas přišel nějaký patogen – zas bychom přišli o obrovskou plochu lesa,“ dodává Chvála.

Pestřejší, ale i odolnější lesy vysazují také v sousedních Diecézních lesích. „V letošním roce budeme realizovat výsadbu na 13 hektarech. Půjde o dřeviny borovice, buku, dubu, douglasky, jedle a smrku,“ přibližuje mluvčí Litoměřického biskupství Dominik Faustus.

Peníze na výsadbu nových stromů na Litoměřicku budou letos Diecézní lesy čerpat převážně z dotací. Přes dva miliony korun ale zaplatí ze svého.

Největší plochy v Ústeckém kraji plánují osázet Lesy ČR. Nová generace stromů letos vznikne na ploše 1660 hektarů. Dominovat budou sazenice buku.

Spustit audio

Související