V Ústeckém kraji dál klesá počet nových případů nákazy covid-19. Snižuje se ale i zájem o očkování proti koronaviru

29. duben 2022 14:01

Za poslední týden přibylo v Ústeckém kraji víc než 700 nových případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Počet nově nakažených stále pomalu klesá a ubývá i lidí v nemocnicích. Souběžně se snižuje i zájem o očkování proti koronaviru.

„Týdně očkujeme zhruba 1200 až 1500 dávek s tím, že za poslední měsíc se nám na první dávky registrovalo téměř 150 osob, na ty posilující dávky se za poslední měsíc registrovalo téměř 2000 osob,“ shrnul vedoucí krajského odboru zdravotnictví a krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Očkovací místa v regionu mají v zásobách desítky tisíc dávek vakcín proti koronaviru. Původně hrozilo jejich znehodnocení, kvůli dosažení data použitelnosti. Expirace se nakonec prodloužila z 9 na 12 měsíců.

„U těch dávek, u kterých jsme předpokládali, že bychom je měli v létě teoreticky likvidovat, tak ty nám vydrží přinejmenším do začátku podzimu,“ upřesnil Petr Severa s tím, že se to týká zhruba 240 000 dávek vakcíny Pfizer/Biontech. Některé z nich si pak výrobce vezme zpět.

„V tuto chvíli máme informaci, že část z nich se teď stahuje přímo výrobcem pro nějaká dopravní pochybení, takže pravděpodobně dojde i k tomu, že si nemalou část z toho Pfizer odveze zpět,“ dodal Severa.

Další koronavirová vlna by mohla přijít na podzim

Část dávek by mohla sloužit k očkování v podzimních měsících, kdy by mohla přijít další koronavirová vlna.

„Na podzim vždy přichází vlna běžných respiračních onemocnění, po kterých nastupuje chřipka, většinou v zimě. Měla by to ale být vlna lehkých viróz, pokud ovšem nepřijde nějaká nová varianta,“ říká ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Postupné rozvolnění opatření proti šíření koronaviru a zrušení povinnosti nosit respirátor s výjimkou zdravotnických a sociálních zařízení dalo podle ředitelky Lenky Šimůnkové šanci jiným respiračním nemocem.

„Zrovna v téhle době probíhá poměrně neobvykle vysoký výskyt akutních respiračních onemocnění. Máme takovou nemocnost, jaká bývá právě spíše na začátku podzimní vlny,“ dodala Lenka Šimůnková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související