V Terezíně se konala tryzna za oběti poslední popravy v terezínské Malé pevnosti

20. květen 2018 14:00

Na Národním hřbitově v Terezíně se dopoledne uskutečnila tryzna za oběti poslední popravy vězňů v terezínské Malé pevnosti. Na začátku května 1945 tam gestapo zastřelilo 51 vězňů, většinou to byli členové odbojových organizací.

Na pietní akt přijeli kromě zástupců vlády a obou komor parlamentu i pamětníci, kteří terezínskou věznici nebo ghetto zažili.

Terezínským ghettem a vyhlazovacími tábory si prošel historik Toman Brod. Do terezínského ghetta byl deportován spolu s matkou a bratrem v roce 1942. „Terezínské ghetto, to ještě nebyla ta nejhorší zkušenost, protože tady se ještě dalo pro mladé lidi relativně civilizovaně žít,“ vzpomíná Toman Brod. „Ta nejhorší zkušenost pro mě přišla pak v Osvětimi a dalších vyhlazovacích táborech.“

Jak říká, není vyloučeno, že se hrůzy 2. světové války nebudou opakovat: „Hrůzy, které se staly za 2. světové války v tom rozsahu se snad nebudou opakovat. Ale není to vyloučeno, protože zlo, které je vlastní každému člověku, za určitých podmínek, kdy přestanou platit zákony, kdy přestane platit řád, společenské vědomí, tak se v lidské povaze můžou rozpoutat nejhorší pudy, které pak působí genocidy a hrůzy," rozvíjí myšlenku historik Toman Brod.

 

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio