V teplických Trnovanech by mohlo být nové centrum pro sociální služby. Lidé z okolí se ale obávají problémů

11. březen 2024 13:02

Bývalá trafostanice v Teplicích Trnovanech by mohla po přestavbě sloužit sociálním službám. Město tam plánuje otevřít nízkoprahové centrum pro lidi bez přístřeší a pomoc rodinám s dětmi. Někteří obyvatelé a podnikatelé z okolí Riegrovy ulice jsou ale proti. Obávají se přílivu bezdomovců.

Část zastupitelů ale záměr na přestavbu za zhruba 30 milionů korun nepodpořila. Podle náměstka primátora Hynka Hanzy z ODS záležitost neprojednal komunitní plánu.

Výhrady mají i někteří obyvatelé a podnikatelé z okolí. „Tady problémy s kriminalitou a komplikovanými lidmi máme už teď. Integrace další problémové skupiny obyvatel do toho stejného místa je něco, co si myslím, že není trendem,“ shrnuje Stanislav Dvořák.

Teplice, Riegrova ulice. Proti plánované přestavbě je taky Stanislav Dvořák

V Trnovanech má firmu a také tam bydlí. S dalšími obyvateli, kteří s přestavbou bývalé trafostanice na nízkoprahové centrum nesouhlasí, teď sepisuje petici. „Když se podíváme tady přes tu silnici, kde jsou tři desítky domků, tak si představte, jakým způsobem tady ten projekt degraduje hodnotu těch nemovitostí,“ dodává Dvořák.

Barbora Bočková zastupuje spolek Květina, který pomáhá lidem v nouzi. Zapojit se má také Charita Teplice.

„My se bavíme o několika sociálních službách, konkrétně o třech, které tady fungují, ale potýkají se s nedostatečnou kapacitou a nedostatečným zázemím. Cílovou skupinou jsou rodiny s dětmi a lidé potýkající se s bytovou nouzí,“ vysvětluje Bočková. 

„Chceme se všemi, kteří v tom okolí žijí nebo tam působí, komunikovat tak, aby měli úplnou informaci – aby si dokázali představit, co takový provoz obnáší a v čem je prospěšný,“ vysvětluje primátor Teplic Jiří Štábl z hnutí ANO.

Většinu peněz na investici by mohla pokrýt dotace

Zastupitelstvo odsouhlasili podat žádost o dotaci. Zastupitelé z ODS a TOP 09 ale projekt nepodpořili.

Podle náměstka primátora Hynka Hanzy z ODS nebyl záměr projednán v komunitním plánu. „Ta záležitost nebyla jasně s odbornou veřejností prokonzultována a projednána, byť se jedná o investici města,“ shrnul Hanza.

Má jít o 30milionovou investici, z toho zhruba 25 milionů by mohla zaplatit dotace.

Spustit audio

Související