V Teplicích se otevřela dvě nová místa na antigenní testování. Zatím berou i zájemce bez předchozí rezervace

15. březen 2021 15:33

Termíny v odběrových centrech na covid-19 jsou v Ústeckém kraji často obsazené. Souvisí to s povinností testovat své zaměstnance. Některé firmy nebo úřady své pracovníky posílají právě tam. Provozovatelé testovacích míst proto přidávají další. V neděli se nové otevřelo třeba v Klášterci nad Ohří a 15. března začala fungovat další dvě v Teplicích. Jedno je vedle Domu kultury v centru města, druhé na parkovišti u obchodního centra Olympia.

Josef Pondělík prý test do práce nepotřebuje, o svém zdravotním stavu ale chce mít přehled: „Slyšel jsem to dnes ráno v rádiu. Jedu kolem, tak proč to nevyužít,“ vysvětluje.

Dobrovolnice Nikola Černá potřebuje od klienta jméno a příjmení, rodné číslo a taky to telefonní, kam přijde výsledek. A pak už se jde na test.

Odběrové místo pro antigenní testování na parkovišti u OS Olympia

Úsměv zdravotní sestřičky Adély Svobodové je patrný i přes její důkladný ochranný oblek: „Většinou čekají, že je to z nosu a pak jsou překvapení, že je to z krku, ale jsou stateční. Zatím bereme i bez objednání. Mohou sem lidé přijít, když třeba potřebují potvrzení do práce.“

Stejný sytě žlutý kontejner jako u domu kultury stojí taky na parkovišti u obchodního centra Olympie. Oba provozuje společnost Dolor Consilium, jejímž jednatelem je Michael Šturm.

„My jsme tady spustili poprvé systém, kdy načítáme data z Medistar, což je zdravotnický software. Tím jsme částečně urychlili proces toho přijmutí toho pacienta, protože každý z nás má založené informace v registru obyvatel a podobně, takže spousta těch dat se dá načíst automaticky. Díky tomu můžeme obsloužit více těch klientů – to už funguje,“ vysvětluje Šturm.

Zatím mohou chodit lidi z ulice, ale jistotou pro testování je objednávka v rezervačním systému.

Spustit audio

Související