V Proboštově zřejmě nakonec věznice nevznikne. Budovu koupí obec

28. duben 2017

Pozdvižení v Proboštově na Teplicku vyvolala začátkem roku zpráva, že má Vězeňská správa zájem o budovu bývalé Geoindustrie na okraji obce. To, že by tam mohla být věznice, se nelíbilo obyvatelům ani vedení obce. Zastupitelé se proto rozhodli jednat s majitelem o koupi a zabránit tak přestavbě na věznici.

Proboštov dal na budovu a přilehlé pozemky návrh na stavební uzávěru do roku 2019 – podle nezávislé starostky Jany Čermákové uběhly všechny lhůty a obec ji tak může kdykoli vyhlásit. Znamená to stopku nejen pro výstavbu, ale i jakékoli opravy nebo úpravy, které by bylo nutné udělat.

Zastupitelé zároveň odsouhlasili to, že obec začne s majitelem jednat o koupi za 7 milionů korun. Jednání o koupi jsou podle Jany Čermákové téměř u konce ­ připravuje se smlouva, kterou by zastupitelé mohli v květnu schválit.

V této budově na okraji Proboštova u Teplic by mohla být věznice

Vězeňská služba zatím ale stále vede Proboštov jako jedno z míst, na kterém zvažuje zřízení věznice. Českému rozhlasu to dnes (28. 4.) potvrdila mluvčí Petra Kučerová s tím, že prověřování vhodnosti objektu a jednání s majitelem nejsou uzavřená.

Majitel bývalé Geoindustrie a souvisejících pozemků Pavel Krajník nechtěl tuto záležitost komentovat a odkázal na starostku.

Pokud Proboštov budovu koupí, není zatím jisté, co s ní bude dál. Rekonstrukce by totiž stála cca 50 milionů korun a obec nemá plán, k čemu by objekt využívala. Pokud tedy bude časem patřit obci, bude na zastupitelích, aby rozhodli, jestli budovu opraví a budou ji nějakým způsobem dál využívat, nebo ji zbourají.

autor: hau
Spustit audio