V polovině roku by měla začít rozsáhlá oprava tramvajové tratě z Mostu do Litvínova

6. březen 2020 09:11

Zhruba půl miliardy korun bude stát rekonstrukce tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem. Práce by měly začít letos v létě a potrvají zhruba 2 roky. Na modernizaci 10kilometrového úseku trati dostal dopravce evropskou dotaci.

„Celková rekonstrukce je rozdělená do dvou etap. První etapa, kde nebudou jezdit tramvaje, a kde se bude opravovat, je trasa ze Záluží do Litvínova. Místo toho tam bude náhradní autobusová doprava. Po dokončení a předání tohoto díla se zahájí druhá etapa, tedy trasa Záluží – Most,“ popsal ředitel dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

Tramvajovou trať mezi oběma městy začali dělníci stavět 1. dubna 1952, přesně o 5 let později vyjely první tramvaje na úsek z Litvínova do Záluží k chemickým závodům. Až do Mostu se lidé svezli o 8 měsíců později, na konci roku 1957.

Souběžně s tramvajovou tratí mezi Mostem a Litvínovem vede silnice 1/27. Po havárii v chemičce Unipetrol v roce 2015 bezpečnostní rada státu rozhodla o jejím rozšíření do čtyř pruhů. Přípravy by podle Ředitelství silnic a dálnic měly začít příští rok, dokončení stavby se předpokládá v roce 2027.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související