V polovině roku má být jasno o přidělení dotací na strategické projekty v Ústeckém kraji

4. březen 2024

V polovině letošního roku by mohlo být rozhodnuto o hlavních projektech, které mají Ústeckému kraji pomoci s odklonem od těžby uhlí. Vyplývá to z informací Ministerstva životního prostředí. 

Ve Fondu spravedlivé transformace je pro Ústecký kraj připraveno celkem 16 miliard korun. Rozhodnutí o přidělení dotace je pro jednotlivé strategické projekty klíčové. Například zavedení vodíkové mobility v Ústí nad Labem bude stát víc než 1 miliardu a většinu peněz má pokrýt Operační program spravedlivé transformace. Podle Josefa Fleissiga z Dopravního podniku je navíc potřeba vizi dotáhnout.

Vodík pro provoz autobusů chce dopravní podnik odebírat od Spolchemie, kde vzniká jako vedlejší produkt při elektrolýze.

„My máme zhruba tisíc tun vodíku ročně, které jsme schopni potenciálně uvolnit do té dopravy, takže zhruba pětina z toho padne na provoz těch 20 autobusů, to znamená, že ještě čtyřikrát tolik bychom byli v této chvíli schopni uplatnit,“ vysvětluje Jan Štrobl ze Spolchemie.

Aby mohly strategické projekty pokračovat, potřebují rozhodnutí o přidělení dotace. O tom by podle Ondřeje Pergla z ministerstva životního prostředí mohlo být jasno během několika měsíců.

Mezi strategickými projekty je také například revitalizace lomu ČSA, výroba vodíku v zóně Triangle nebo akce ústecké univerzity. Z celkových 16 miliard je na ně určená většina peněz. Pokud se nepodaří všechny prostředky využít, je podle krajské radní Ivy Dvořákové možné je použít na jiné projekty – například na vybavení základních škol.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio