V Počaplech u Terezína začala výstavba nové kanalizace a čistírny odpadních vod

8. srpen 2018

V Počaplech u Terezína na Litoměřicku dnes začala stavba kanalizace a čistírny odpadních vod. Práce jsou naplánované zhruba na rok. Kanalizace bude po dokončení sloužit zhruba 150 lidem. Po dostavbě tak bude mít město Terezín odkanalizovanou poslední místní část.

Symbolickým poklepáním na základní kámen začala v Počaplech u Terezína na Litoměřicku stavba nové kanalizace a čistírny odpadních vod. Na její stavbu čekali obyvatelé několik let. Problémem byly peníze.

Práce vyjdou na zhruba 18 milionů korun a většinu pokryjí dotace. Šest milionů dá na stavbu Ústecký kraj. Dalších víc než 8 milionů potom ministerstvo zemědělství.

Přípojky k domům si budou muset obyvatelé Počapel zaplatit sami. Město Terezín jim ale s náklady zřejmě pomůže.

Přípojky, to je jednotné dílo, nejde to rozdělit. Ale protože je to na pozemcích jak toho majitele, tak obce, bude pravděpodobně město hradit 90 procent nákladů, které jsou na pozemcích města. Majitel pozemku bude platit celou část na svém území, plus těch deset procent,“ říká tajemník terezínského městského úřadu Robert Czetmayer s tím, že záměr musí nejdříve schválit zastupitelé města.

Dosud mají jednotlivé domy v Počaplech septiky. Po dokončení kanalizace ale musí lidé počítat s kontrolami.

„Dostali jsme upozornění ze životního prostředí, že po vybudování budou přísnější kontroly toho, jak se s odpadními vodami nakládá. Občanům jsme tuto informaci předali, aby věděli, že jim nevyhrožujeme, ale že jde o životní prostředí, které musíme chránit,“ dodává Robert Czetmayer.

Splašková kanalizace a čistírna odpadních vod pro zhruba 150 lidí má být hotová zhruba za rok a výstavba vyjde na bezmála 18 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související