V Oseku na Teplicku mají pozoruhodné lanové bludiště. Vezme vás 7,5 metru nad zem

30. srpen 2017
Česko – země neznámá

Jde o lanový park nebo 3D bludiště? Zábavní areál v Oseku na Teplicku splňuje vlastně obě kategorie. V roce 2015 se na zdejší radnici zrodil nápad vybudovat lanovou dráhu v korunách stromů. A ještě v témže roce vznikl na stejném místě labyrint, který slouží místním i turistům.

Lanové bludiště představuje celkem 110 metrů dlouhý dvoupatrový úsek. Nižší patro se nachází ve výšce asi 3,5 metru nad zemí a zahrnuje 15 jednodušších částí, které běžně zvládají i senioři. Druhé patro má 10 dobrodružných sektorů, na kterých se vyřádí zejména děti a teenageři. Čekají tu na ně různé překážky – přelézání pyramidy, prolézačky, skákání na kostkách a podobně. Nejvyšší vyhlídková plošina nabízí pohled na okolí z výšky 7,5 metru. Dráha je široká 120 centimetrů a obě patra jistí samozřejmě zábradlí a bezpečnostní sítě.

Celá stavba stála zhruba tři miliony korun, které dala z rozpočtu osecká radnice. Díky vysoké návštěvnosti se počítá s pěti až šesti roky na návratnost investice. Místní si mohou za 50 korun koupit speciální náramek, jakousi permanentku, která jim umožňuje vstup po celý rok.

Návštěvníci odjinud zaplatí 50 korun na jeden den a barevný náramek je opravňuje ke vstupu po celou provozní dobu bludiště. Objednaná skupina s minimálním počtem 10 osob může dostat snížené vstupné, čehož mohou využít třeba školy či mateřské školky. Běžná otvírací doba je denně od dubna do září, ale v případě mírnějších zim je v lanovém parku také otevřeno.

Jde o celkem 110 metrů dlouhý dvoupatrový úsek

A neuděláte chybu, když do Oseku dojedete na kole. V areálu jsou i speciální muldy pro jízdy zručnosti. Areál původně sloužil právě cyklistům, nový projekt umožnil symbiózu obou atrakcí, navíc okolo vede i asfaltová dráha pro in-line bruslaře.

Spustit audio