V oranžérii jaroměřického zámku rostly ještě před sto padesáti lety tisíce citrusů

31. srpen 2018
Česko – země neznámá

Moravské Versailles – tak se říká zámku Jaroměřice nad Rokytnou, který najdete na Vysočině mezi Třebíčí a Moravskými Budějovicemi. Srovnání s francouzskou předlohou snese i díky nádherné zahradě, ve které se v srpnu koná hudební festival Petera Dvorského.

Zámecká zahrada v Jaroměřicích nad Rokytnou má rozlohu deset hektarů. Z toho tři hektary má pravidelná část v těsné blízkosti zámku, jeden hektar zabírá divadelní ostrov, a zbylých sedm hektarů tvoří přírodně krajinářskou zahradu. Původně renezanční zámek začal přetvářet Jan Adam Questenberk, na základě svých dojmů z cest po západní Evropě. „Řeka tady byla uměle rozšířená na dvacet dva metrů, vybudoval umělý obtok, ten nazval divadelním ostrovem,“ říká kastelán zámku Radim Petr. Divadlo se v zahradě skutečně hrálo. Dodnes se zachovaly některé návrhy kulis. Ve stejném místě se v současnosti odehrává každoroční hudební festival Petera Dvorského.

V barokní části zahrady s ornamentálně sestříhanou zelení, a živými ploty, které vytvářejí romantická zákoutí, nechybí sochy a nádherné kamenné lavičky. Jsou vyrobené z rakouského mušlového vápence. Při bližším zkoumání jsou v něm zřetelné otisky malých mušliček. „V zimě studí, v létě hřeje. Taková obrácená klimatizace,“ směje se kastelán. Lavičky stojí v zahradě už od začátku osmnáctého století.

Jaroměřická zámecká zahrada měla, a dodnes stále ještě má, i užitkovou část. Byla tam kuchyňská zahrada, fíkovna a oranžerie. „Za Karla IV. údajně rostly fíky běžně,“ vysvětluje Radim Petr. Souvisí to s teplými obdobími. V oranžerii rostly svého času tisíce kusů citrusů. Podle dochovaných zahradních inventur ze zahradníci starali o stovku jejich druhů. Dnes v užitkové zahradě rostou květiny pro výzdobu zámku.

www.zamek-jaromerice.cz

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři