V opuštěném vojenském areálu u Červeného Újezdu plánuje investor vybudovat domy pro seniory

30. květen 2024 10:38

Místo zbouraných sovětských kasáren poblíž Červeného Újezdu na Teplicku má vzniknout bydlení pro seniory. Současný vlastník finišuje s podklady pro stavební povolení. Špatnou pověst areál získal s předchozími majiteli, kteří v něm v nevyhovujících podmínkách provozovali sociální služby. Svého času se tam konala také technoparty. Areál v lese patří pod správu Měrunic, kam to je po silnici asi pět kilometrů.

„Třeba se nám do budoucna povede opravit i tu přímou komunikaci,“ věří nezávislý starosta Měrunic Filip Strasser. Myslí tím starou poničenou cestu, kterou dřív využívala vojenská technika.

Spojení do budoucí nové části by mohla zkrátit o polovinu. „Dalším krokem by mělo být, že bychom měli dostat tu dokumentaci, abychom se k ní vyjádřili. Teprve potom budeme znát další detaily,“ dodává Strasser.

Kasárna jsou minulostí, u Červeného Újezdu mají stát bytové domy pro seniory

Poté by měly podle starosty Měrunice řešit třeba zajištění svozu a likvidaci odpadu, personální posílení pro údržbu obce nebo chodu úřadu, kde je teď jedna úřednice.

Staré budovy v areálu na rozhraní Teplicka a Litoměřicka jsou v současnosti už zbourané, náklaďáky převážejí vytříděnou suť a navážejí zeminu.

„Ten materiál, který jsme si tady nadrtili v rámci demolic, ten téměř celý využijeme pro vlastní potřebu,“ přibližuje Petr Tunka, jednatel firmy Javor 50, která připravuje stejnojmenný projekt a pokračuje: „Těch 12 panelových domů, které tu byly, bude nahrazeno jedním bytovým komplexem, který má čtyři části.“

Součástí bytového komplexu bude wellness i ordinace

Aktuální projekt počítá s 196 byty a 20 malými rodinnými domky. Územní plán podmiňuje sociální využití areálu, investor se proto rozhodl pro seniorní bydlení. Byt nebo domek si tady bude moct koupit zájemce ve věku od 55 let.

„Ne každý jde do důchodu v 60 letech a ne každý vyžaduje typ domova důchodců – to my nepřipravujeme. Připravujeme atraktivní bydlení pro lidi seniorního typu, kteří ale nejsou závislí na trvalé péči, i když samozřejmě ten objekt bude mít i ordinace, rehabilitaci nebo wellness zónu,“ dodává Tunka.

Podle něj chce investor začít se stavbou příští jaro a skončit koncem roku 2027. Teď firma dokončuje projektovou dokumentaci, aby mohla žádat o stavební povolení.

Spustit audio

Související