V Obrnicích na Mostecku zavedli nový způsob pomoci sociálně slabým. Pomáhá projekt Kruh

4. srpen 2021 13:44

V Obrnicích na Mostecku zkouší nový způsob, jak pracovat se sociálně slabými obyvateli. Těch žije ve městě téměř čtvrtina. Nově se kvůli řešení jejich problémů schází členové rodin naráz se zástupci škol, radnice, sociálních služeb a jiných neziskových organizací. Pomáhají jim nejen ve finančních otázkách, ale také s bydlením i zajištěním lékařské péče. 

„Sociální služba, mateřská školka, základní škola a samospráva,“ vyjmenovává ředitelka obrnického Centra sociálních služeb Lucie Matějovicová, které organizace v Obrnicích spolupracují na projektu Kruh.

Zjednodušeně jde o to, že zatímco v jinde musí rodiče ze sociálně slabé rodiny obcházet jednotlivě školy, mateřské školy, obec nebo jednotlivé sociální služby, tady se všichni najednou sejdou v jeden čas a společně hledají východiska z konkrétních problémů každé rodiny.

Projekt Kruh pomáhá rodinám v oblasti školství, materiální a potravinové pomoci, finanční gramotnosti a dluhů, ale i v zajištění lékařské péče.

„Pomohli mi se vším, ohledně dětí, školu mi zařídili, tady jsme se přistěhovali, školku pro kluky, našli mi zaměstnání,“ popisuje paní Soňa, která má sedm dětí a společné sezení se zástupci mateřské školy a sociálních služeb jí pomohlo s dětmi i s nalezením práce.  

Rodiny ale pomoc nemají, jak se říká, zadarmo. Musí dodržovat podmínky, na kterých se na společném sezení se zástupci obce, sociálních služeb nebo školství dohodnou. Pokud by je nedodrželi, byli by z programu vyřazeni. To nejdůležitější ze strany klientů Kruhu vystihla jedna z nich, matka pěti dětí, Renata: „Hlavně musíte chtít vy s nimi spolupracovat, já chci, protože mě to táhne jakoby k lepšímu.“

Na projekt získala místní radnice více než 1 milion korun z evropských sociálních fondů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio