V Novém Boru se koná Mezinárodní sklářské sympozium. Mezi umělci z Česka, Dánska, Nizozemí nebo USA je i vnučka Alfonse Muchy

2. říjen 2021 12:11

V náročných podmínkách sklářských provozů pokračuje v Novém Boru na Českolipsku Mezinárodní sklářské sympozium. 14. ročník hostí skoro padesát umělců z Česka i ze zahraničí. Desítky výtvarníků v horku sklářských hutích a dílnách pokračují v práci, kterou začali už v pátek. Jsou mezi nimi legendy světového i českého výtvarného umění a designu, např. vnučka Alfonse Muchy.

Jednou z dvanácti firem, které se aktivně zapojily do Mezinárodního sklářského sympozia je i sklárna Ave Clara na Polevsku. Na místě pracuje hned několik výtvarníků, mezi nimi i Jarmila Mucha Plocková, vnučka Alfonse Muchy: „Jsou to vlastně divoké vlčí máky, bude to osázení květy aspoň tak do poloviny.“ Skláři nalepují květ vlčího máku na vázu z mléčného skla a hmotu musejí permanentně nahřívat. „To sklo vám vlastně nikdy nevyjde tak, jak byste si přáli,“ dodává Jarmila Mucha Plocková.

Své zastoupení na sympozium má i sklářská škola v Novém Boru. „Vlastně se nevědělo, jestli tady budou moci být zahraniční účastníci, takže u nás máme ve škole osm účastníků, z toho máme pouze a jen jednu zahraniční účastnici. Je to Indka, která žije v Bostonu v Americe,“ vysvětluje vedoucí školní hutě Pavel Tille.

Mezinárodní sklářské sympozium bude končit v neděli vernisáží děl, která vznikla právě během sympozia. 

 

Spustit audio