V Německu se zpřísnila pokuta za nevytvoření záchranářské uličky. V Česku s tím problém není

21. listopad 2017

V Německu platí už měsíc zpřísněné pokuty za některé dopravní přestupky. Je mezi nimi i postih za nevytvoření uličky pro záchranáře. Řidiči za to můžou dostat v krajním případě pokutu až 320 eur. V Česku dosahuje sankce za takový přestupek maximálně 2 000 korun.

V Německu se zpřísnily pokuty pro ty, kteří pro houkající sanitku nebo hasiče nevytvářejí tzv. záchranářské uličky. Na české straně hranice prý ústečtí záchranáři s neukázněnými řidiči problém nemají.

„Samozřejmě, že se občas najde někdo, kdo zmatkuje, nebo nemá tu znalost, ten pak může překážet,“ dodává mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

„Když jedeme s pacientem, využíváme tu možnost jezdit rychle. Občas pak vidíme nějaké ty závodníky, kteří se za nás snaží schovat, a třebas po městě jet tak rychle, jako my. To je velký nešvar,“ dodává Prokop Voleník, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

Řidiče se na pravidlo vytváření záchranářské uličky snaží upozorňovat i facebooková skupina Dálnice D8, která vysloveně řidiče nabádá, aby byli „uličníky“.

„Snažíme se řidiče na nutnost vytváření záchranářské uličky upozorňovat zveřejňováním příspěvků, fotek a videí. A ohlasy? Tak půl na půl – polovina lidí to vnímá kladně, druhá nám za to nadává, jako že bonzujeme,“ shrnuje Petr Albrecht z facebookové skupiny Dálnice D8.

Jak tedy záchranářskou uličku správně vytvořit?

„V případě dvouproudových tahů je to stejné, jako na komunikacích I. třídy, to znamená zařadit se do pravého jízdního pruhu. V případě tříproudých komunikací by se řidiči z druhého pruhu měli řadit do pravého jízdního pruhu. Ti z levého jízdního pruhu mohou pokračovat v jízdě, ale přiměřenou rychlostí,“ popisuje Volejník.

V sousedním Německu, Rakousku, Slovinsku, nebo i Švýcarsku je ale systém záchranářské uličky odlišný – k levé straně vozovky zajíždějí na víceproudých silnicích jen řidiči z levého pruhu, ze všech ostatních pruhů se pak motoristé řadí na pravou stranu.

autor: bach
Spustit audio