V Mostě soutěží formule sestrojené studenty technických univerzit z celé Evropy

3. srpen 2018 13:37

Autodrom v Mostě hostí soutěž formulí, které sestrojily studentské týmy z technických univerzit z celé Evropy. Na mostecký polygon jich přijelo 45, nejdál to měli studenti z Turecka.

„Dopoledne nás čekají dvě disciplíny – acceleration, tedy zrychlení na 75 metrů; a také jízda na dráze ve tvaru osmičky. Odpoledne pak následuje autokros,“ popisuje program prvního soutěžního dne na mosteckém autodromu organizátor soutěže Formula student Czech republic Michal Vašíček.

Jaké podmínky museli studenti splnit, aby mohli svou formuli přihlásit?

„Dvě podmínky – postavit auto podle kritérií Formula student, a to buď v kategorii spalovacích motorů, nebo čistě elektrických vozů, a tou druhou podmínkou je registrovat se do soutěže,“ vysvětluje Vašíček.

Jeden z českých týmů je složený ze studentů technické fakulty České zemědělské univerzity. Jak vznikl, popisuje vedoucí týmu Jakub Michal: „V roce 2011 se sešlo pár nadšenců, kteří ten tým založili, a my v tom úspěšně pokračujeme – je nás kolem dvaceti. Je to o tom nadšení a chuti zkusit si, co dokážeme.“

O práci studentů mají velký zájem firmy, které se zabývají motosportem, Formule 1 přitom není výjimkou. Podle Michla Vašíčka mají už teď o řadu studentů zájem přední vývojářské firmy.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související