V Mostě chtějí vybudovat noclehárnu pro ženy bez domova

4. duben 2017

Podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí žije v Česku na ulici zhruba 70 tisíc lidí. Čtvrtinu z toho tvoří ženy.

Statistiku žen bezdomovkyň ale Most nemá. Zpočátku proto nabídne jen tři lůžka.

„Tohle jsou prostory, kde by měly přibýt tři lůžka pro ženy. Měly by se oddělit příčkou, dámy by měly okna. V neprosvětlené části by mělo být WC a toaleta pro imobilní osoby,“ popisuje plány Karel Komárek, ředitel obecně prospěšné společnosti K srdci klíč, která ve stejném domě provozuje noclehárnu a azylový dům pro muže.

Noclehárna vznikne po celkové rekonstrukci objektu. Doplňuje náměstkyně mosteckého primátora za hnutí Severočeši Most, Markéta Stará:

Mezi bezdomovci je podle statistik ministerstva práce a a sociálních věcí zhruba čtvrtina žen. Kolik jich je na území Mostu ale nikdo neví.

Zatímco muži často spí i venku na lavičkách, ženy řeší situaci s noclehem často jinak, vysvětluje Karel Komárek: „Ženská populace bezdomovců je jiná, u žen je to takové to skryté bezdomovectví, kdy využívají hodně nejisté bydlení, nebo se nastěhují k partnerovi a ten pobyt venku vyhledávají méně, než mužští bezdomovci.“

Most i Chomutov mají dobrou zkušenost s mužskými noclehárnami. Celoročně je všech deset lůžek obsazeno a nepotvrdily se ano obavy těch, kteří se obávali, že v okolí nocleháren vzroste kriminalita. Proto o noclehárně pro ženy uvažuje i Chomutov.

„Ty zkušenosti jsou skvělé, noclehárna je fakticky úplně vytížená, stížnosti jsme tam nezaznamenali, městská policie tam za celý rok vyjížděla jen jednou,“ popisuje mluvčí Chomutova Jan Rödling.

Noclehárna pro ženy bez domova by měla začít v Mostě sloužit v příštím roce.

autor: jbe
Spustit audio