V Mostě a Chomutově začínají zápisy do prvních tříd. Po dvou letech se děti představí učitelům osobně

7. duben 2022 15:27

V Mostě začínají zápisy dětí do prvních tříd, v sousedním Chomutově odstartovaly už 6. dubna. Vedení škol, rodiče i děti se těší z toho, že se mohou potkat osobně. Poslední dva roky jim v tom bránila pandemie covid-19.

Učitelka Lenka Fúdorová zkouší dovednosti budoucího prvňáka Jakuba z Chomutova. On i jeho maminka se na zápis těšili. „Těšili jsme se moc, nemohli jsme dospat. S prvním dítětem jsme to nezažili, protože byl covid,“ vysvětluje Jakubova maminka.

Zažít zápis do první třídy na vlastní kůži je podle ní mnohem lepší, než přihlášení prostřednictvím internetu.

A co by děti u zápisu měly umět? „Dítě by mělo umět barvy, geometrické tvary, pravo-levou orientaci, zkoušíme také motoriku,“ popisuje učitelka Lenka Fúdorová.

Ředitel základní školy Na Příkopech v Chomutově Miloslav Hons vítá tradiční formu zápisu do první třídy jako důkaz návratu k životu bez covidu: „Pro nás to je znamení, že se snad věci vrací k normálu. Řekl bych, že se na to všechny strany těší.“

I když Chomutov stejně jako další města nabízí i on-line formu zápisu, žádný rodič této možnosti podle místního odboru školství nevyužil.

V Mostě, kde zápisy začínají 7. dubna, rodiče ve větší míře využili možnosti registrovat se on-line přímo na konkrétní čas, kdy s dítětem k zápisu přijdou.

Školy čeká ještě jeden zápis budoucích prvňáků. Od 15. června mohou hlásit své děti uprchlíci z Ukrajiny.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související