V moštárně zahrádkářů v Habrovicích na Ústecku mají na pilno - sezóna vrcholí!

22. říjen 2015

Jablka, hrušky a někdy také hroznové víno vozí lidé do moštárny zahrádkářů v Habrovicích na Ústecku. Když tam ale přišla reportérka Gabriela Hauptvogelová, stroj zastavil. Při čekání na dolití oleje se aspoň dověděla, jak mošt z ovoce vzniká.

„Tady se to dá na stůl, tam se to umyje. Jde to do šroťáku, tam se to rozšrotuje, udělá se kaše. Pak se to tady zabalí do plachetky, na ní se dá rošt, pak další plachetka. Tak se vytvoří 4 vrstvy, pak se to otočí a jde to na lis. A tady už pak teče šťávička, mošt…“ vysvětluje výrobu moštu Antonín Ládra.

Na svůj mošt tady už tady čeká Eva Kubíková ze Žandova. Jaké ovoce do moštárny přivezla?

„Většinou jablka s hruškami. Na celou zimu to ale nestačí, my to máme na běžnou spotřebu, protože to neupravujeme, nesterilizujeme, nevaříme. Na rozdíl od moštu z obchodu tady vím, že to mám ze svých jablek, která nejsou stříkaná, je to vlastně v biokvalitě. Máme to rádi.“

O lisování ovoce v moštárně habrovických zahrádkářů je velký zájem

Paní Kubíková nemusela čekat dlouho. Olej do stroje byl doplněný a Antonín Ládra s dvěma kolegy se mohli pustit znovu do moštování. Jak dlouho trvá, než z kaše vznikne mošt?

„Záleží, jak naplníme ty plachetky. Když naplníme čtyři, tak to trvá přibližně kolem 10 minut,“ odpovídá pan Ládra.

autor: hau
Spustit audio