V Moldavě obyvatelé znovu volí obecní zastupitelstvo, hlasovat přišli i vyškrtnutí

7. leden 2023 08:59

Od sedmi hodin do dvaadvaceti mohou dnes, tedy v sobotu 7. ledna, obyvatelé Moldavy znovu volit své zástupce do obecního zastupitelstva. Opakování voleb nařídil krajský soud.

Ten rozhodl, že při volbách v září hlasovali někteří lidé neoprávněně. Šlo o voliče, které z volebního seznamu ještě před podzimními volbami vyškrtla starostka. Jak tehdy uvedla, tito lidé se do obce přihlásili, nebydlí v ní, ani k ní nemají vztah. Někteří byli přihlášení na adresu samotného obecního úřadu.

Předseda volební komise jim presto v září umožnil hlasovat. Situaci pak musel řešit soud.

Některé osoby obecní úřad v Moldavě vyřadil před dnešní opakovanou volbou znovu. Na úřední desce této krušnohorské obce visí sdělení o vyškrtnutí třicet osmi voličů. Podle rozhodnutí soudu je volební komise nesmí k volbám připustit, i když se prokáží dokladem o trvalém pobytu v Moldavě. Přesto někteří přišli hlasovat. 

Volební komise jim vhodit hlas do urny nedovolila. „Respektuji rozhodnutí soudu,“ řekl novinářům předseda volební komise Oldřich Kozler nominovaný SPD. Odmítnutí voliči na místě sepsali stížnost. Komise ji přidá k dokumentaci voleb.

Oprávnění voliči vybírají ze stejných čtyř kandidátek jako v září, kandidáti se ucházejí o devět míst v zastupitelstvu.

Spustit audio

Související