Vedení SPD souhlasí s tím, aby volby v Moldavě prověřil soud

25. září 2022 14:40

Volby v obci Moldava na Teplicku bude zřejmě řešit soud. Napadnout se je chystají dvě ze čtyř sdružení, která tam kandidovala.

Poukazují na to, že do horské obce se těsně před volbami přistěhovaly více než dvě desítky lidí. Někteří z nich mají bydliště v domě, který podle serveru iRozhlas vlastní společnost spojená s kandidáty za SPD. To volby vyhrálo.

Vedení obce ze seznamu voličů některé přistěhované vyškrtlo, předseda volební komise ale nechal odvolit všechny, kteří k volám přišli. Podnět z Moldavy kvůli údajnému účelnému navyšování počtu voličů krátce před hlasováním řeší i policie.

„Pokud má někdo pochybnosti o regulérnosti voleb. Tak je jeho právo nebo bych řekl spíše povinností ty volby napadnout. A my s tím souhlasíme. Chceme, aby ty volby byly regulérní,“ řekl k možnosti, aby volby prověřil soud, místopředseda SPD Radim Fiala.

Na Moldavě získalo SPD v devítičlenném zastupitelstvu tři mandáty. Další – hnutí Otevřeně k všem – má dva mandáty stejně jako hnutí Spolu a uskupení Rozvoj Moldavy a Nového města. K volbám přišlo na 80 procent voličů.

Výsledky voleb lze napadnout u soudu do deseti dnů od jejich vyhlášení.

autor: Tomáš Šácha | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související