V Lounech začal soud se starostkou Žatce kvůli řízení v opilosti

24. listopad 2020 17:21

Okresní soud v Lounech otevřel případ starostky Žatce a bývalé senátorky Zdeňky Hamousové za hnutí ANO. V dubnu ji zastavila hlídka policie s podezřením na jízdu v opilosti, což následně potvrdil i rozbor krve.

Bývalá senátorka se tehdy za svůj čin omluvila a požádala senát o vydání k trestnímu stíhání.

Soud pak Hamousové uložil trestním příkazem peněžitý trest a zákaz řízení. Proti tomu ale starostka Žatce podala odpor a soud tak zahájil hlavní líčení.

Přestože odběry krve zjistily u Hamousové před promile alkoholu, starostka Žatce 24. listopadu u soudu řekla, že bezprostředně před jízdou alkohol nepila. Na dotaz soudce, jestli pila někdy během dne nebo večera, protože hlídka ji zastavila hodinu po půlnoci, uvedla, že si to už nepamatuje.

U soudu ani nevysvětlila, proč podala odpor. Podle obhajoby ale mohlo dojít ke zkreslení výsledků odběrů krve kvůli nedodržení metodiky ministerstva zdravotnictví.

Hamousová dále vypověděla, že byla pod velkým tlakem v souvislostí s pandemií koronaviru, kdy měli v žatecké městské nemocnici akutní nedostatek respirátorů. Starostka je podle svých slov sháněla po kusech a vezla je v noci do nemocnice, aby je mohla využít ranní směna na jednotce intenzivní péče.

U soudu to nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, ředitel nemocnice Jindřich Zetek, který si už u soudu nevybavil, jestli tu konkrétní noc nastala tak krizová situace, aby respirátory musela starostka vézt do nemocnice.

Soud jednání odročil na neurčito. Obhajoba si jako svědka pozvala autora zprávy o vyšetření krve. Chce tak dokázat, že bylo se zkumavkami s krví Zdeňky Hamousové po odběru manipulováno v rozporu s platnou metodikou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související