V letité kauze údajně vytunelovaných firem před soudem poprvé vypovídal obžalovaný Vladislav Větrovec

19. listopad 2020 13:53

Vůbec první výpovědí obžalovaného před litoměřickým okresním soudem pokračovala 18. listopadu dlouholetá kauza údajně vytunelovaných firem. Obžaloba viní z trestného činu podnikatele Vladislava Větrovce, kterému hrozí až 8 let vězení. Podle státního zástupce způsobil se zesnulým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou škodu přesahující 39 milionů korun.

Na čtvrtečním hlavním líčení obžalovaný Vladislav Větrovec odmítl, že by ze společnosti Melbro, kde byl generálním ředitelem, vyváděl peníze. Ilustroval to na příkladu výstavby plotu kolem firmy, který podle něj vyšel na 5 milionů korun.

„Věřitelský výbor to schválil, správce konkurzní podstaty to schválil, výběrové řízení se udělalo. Nemůžu souhlasit s tvrzením obžaloby, okresního státního zastupitelství, že náklady na výstavbu oplocení byly škodou konkurzního řízení,“ uvedl u soudu Větrovec.

Soud v kauze údajně vytunelovaných firem Melbro a Autostar Velimex se táhne několik let. Dnes přitom obžalovaný poprvé citoval ze zápisů z porad vedení firmy Melbro.

„Po 20 letech se musím zpovídat soudu, a kdybych si tyto materiály jako ředitel neschoval, tak co bych tady dnes říkal? Jak bych se mohl bránit?“ shrnul obžalovaný.

Žalobce věří, že výpověď obžalovaného závěr hlavního líčení příliš neoddálí

Podle státního zástupce Lukáše Borovičky měl obžalovaný předložit podobné zápisy dřív: „Mohly a měly být předloženy dříve, pokud je tedy měl k dispozici. Ale nestalo se tak – předložil je dnes. To samé je, že předtím nevypovídal – je to jeho právo vypovídat, a on se rozhodl dnes.“

Původně měl soud v plánu závěrečné návrhy v letité kauze, ve které hrozí obžalovanému až 8 let vězení. Ani výpověď obžalovaného by neměla závěr hlavního líčení oddálit.

„Je to výpověď obžalovaného, další jakoby provedený důkaz. Na ten samozřejmě bude potřeba nějakým způsobem reagovat, ať již v odůvodnění mé závěrečné řeči, nebo v odůvodnění rozhodnutí soudu. Nemyslím si ale, že to naruší to, že ty závěrečné řeči by mohly být v blízké době,“ věří žalobce Lukáš Borovička.

Další jednání má litoměřický soud naplánované na příští týden.

Kauza se táhne se od roku 2010, kdy byla podaná obžaloba a několikrát se muselo odročovat i samotné hlavní líčení. Obžalovaní se totiž několikrát z jednání omlouvali ze zdravotních důvodů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související