V litvínovské chemičce už nehoří - technici zaslepují poškozené potrubí

15. srpen 2015

Propylen v litvínovské chemičce dnes dopoledne po dvou dnech dohořel. Na místě ale dál zůstávají hasiči. Podle jejich mluvčího Lukáše Marvana zchlazují požárem poškozený provoz.

„V tuto chvíli ještě nemám žádný odhad, jak dlouho budou ještě muset hasiči v Unipetrolu pracovat,“ řekl.

Ještě ráno chemikálie dohořívaly a na místě ochlazovaly zařízení hasiči ze čtyř jednotek. To probíhá tak, že hasiči mají hasice na stojanech a kontrolují proud vody, aby dopadal tam, kde je třeba.

Podle mluvčího firmy Mikuláše Dudy budou technici poškozené potrubí proti úniku látek zajišťovat přinejmenším celý dnešní den. „ Co bylo příčinou té mimořádné situace na etylenové jednotce, to je předmětem vyšetřování. Naši specialisté místo prověří, v první řadě je potřeba posoudit závažnost škod. Takže na základě těch šetření se rozhodne o znovuobnovení provozu. My si myslíme, že první odhad škod bychom měli mít začátkem příštího týdne.“

V litvínovské chemičce teď panuje omezený bezpečnostní režim. Na místě jsou provozní zaměstnanci. Petrochemický provoz je odstaven, rafinérie jede na minimum.

Opakovaná měření v okolí Litvínova neukázala překročení koncentrací nebezpečných látek. Řidiči musí počítat stále s tím, že provoz na silnici kolem chemičky je omezen.

autor: hau
Spustit audio