V litoměřickém Kalichu zasedali radní. Dnes přitahuje turisty jako vyhlídková věž

10. květen 2017
Česko – země neznámá

Městský úřad a informační centrum najdete v severočeských Litoměřicích na centrálním Mírovém náměstí. A pokud vám nebude líto vynaložit trochu námahy a vystoupat pár schodů do vyhlídkové věže jménem Kalich na střeše zdejší radnice, uvidíte Litoměřice i jejich okolí jako na dlani.

Budova je velmi stará, původní dům byl pozdně gotický. V 16. století ho ale pro tehdejší majitele, rodinu Mrázů, přestavěl italský architekt Ambrosio Balli. Zadavatelem byl Jan Samuel Mráz. Z té doby pochází i mrázovský erb na vstupním portálu. Na dvorním průčelí se dodnes zachovala část renesanční malby, jinde byly renesanční štíty sejmuty. K tomu došlo v roce 1834 a renesanční háv byl přebudován v duchu tehdy moderního empíru.

Dnes se na dům doptáte snadno. A nejspíš ani nebudete muset. Jeho zvláštně tvarovaná kupole poutá pozornost sama o sobě. Za tuto raritu vděčí dům právě renesančnímu architektovi Ambrosiu Ballimu. A vznikl díky ní i název domu - Pod Bání.

Později se vyhlídkové věži začalo říkat Kalich. A tvar prý skutečně měl připomínat kalich na víno. Zdejší tradice pěstování vína sahá totiž až do 12. století, a tak litoměřický kalich na střeše dnešní radnice nemá nic společného s husitstvím, jak by se možná mohlo zdát. A právě Mrázové zastávali v Litoměřicích funkci perkmistrů hor viničných a byli i městskými radními.

Se zasedáním městské rady souvisí i jedna pozoruhodná záležitost. Věž Kalich má osm okének, a protože radní zasedali právě v této věži, vyvěšovali z oken své prapory, aby bylo vidět, kdo se zasedání účastní.

Kalich v toku času

Město chtělo dům získat do svého majetku, což se podařilo až v roce 1665. V tom roce byla také opravena věž poškozená bleskem. V roce 1877 zde vzniklo první městské muzeum a dnes dům slouží jako městský úřad i informační centrum.

Pohled na muzeum

V současné době se symbol vinného kalichu využívá jako druhý znak historického města. Kdysi se tady dokonce vyráběl selský kuchyňský nábytek, který tvaroslovím upomínal na siluetu domu s Kalichem. Místní pivovar měl mezi svými značkovými pivy i světlý ležák Kalich. A kalich se objevuje i v názvu litoměřického zimního stadionu – Kalich Aréna.

Vyhlídka z Kalichu za vyšlapané schody rozhodně stojí. Uvidíte historické centrum města s Dómským pahorkem, biskupskou rezidencí i kostelem sv. Štěpána, náměstí, Mostnou horu, Házmburk a malebné kulisy Českého Středohoří.

Litoměřická vyhlídková věž je pro návštěvníky otevřená od května do září denně v době od 10 do 16 hodin, v období od října do dubna pak od pondělí do pátku ve 13 hodin a pouze za příznivých povětrnostních podmínek. Vždy jde o prohlídku s průvodcovskou službou.

Spustit audio