V Litoměřicích se opět oslavuje vinobraní

19. září 2015

Celý víkend žijí Litoměřice vinobraním. Patří mezi největší kulturní akce města a každoročně ho navštíví tisíce lidí. A jinak tomu není ani letos.

Litoměřické vinobraní zahájil už v pátek (18. 9.) koncert cimbálové muziky. Mírové náměstí se na pátek a sobotu proměnilo v dobové tržiště. Nejčastěji na něm nabízejí burčák, ať už třeba žernosecký tady z regionu a nebo i z Moravy.

„ Chutná, výborně, je vynikající,“ shodují se všichni, které oslovila reportérka Českého rozhlasu Lucie Valášková.

Kromě toho, že lidé mohou ochutnat, jak se vydařil letošní burčák, tak si mohou spoustu věcí také prohlédnout. Nechybí ani řemeslníci.

„To, co mám tady před sebou je feldšmída nebo se tomu říká polní výheň. A je to na principu, že tam jsou lopatky poháněné hřídelí, na které je řemen. Řemen je na obří kolo, na to kolo šlapu, tím pádem si do této ledviny ženu vzduch a potom se v ní udělá teplota jaká chci,“ vysvětluje kovář Jiří Šimon. U stánku má hodně zvědavců, zatím se nikdo nespálil, každému se kovářské umění Jiřího Šimona líbí.

A Věra Kmoníčková, pořadatel litoměřického vinobraní, k tomu dodává, že kovařina rozhodně není to jediné, co lidé na vinobraní vidí. Hlavně se muzicíruje: „ Máme program na šesti scénách téměř se čtyřmi sty umělců. Celkem jsme napočítali sto dvacet tři hodin zábavy na všech pódiích. Máme tedy muziku jak pro starší generace, tak pro mladé. Každý si tady najde své,“ míní.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio