V Litoměřicích pokračuje rekonstrukce další budovy bývalého pivovaru. Vyjde na více než 130 milionů korun

16. srpen 2022 12:23

Budovu bývalého pivovaru čeká dvouletá rekonstrukce za více než 130 milionů korun. Necelou polovinu peněz město čerpá z dotace Ministerstva průmyslu a obchodu. Namísto pivovaru má v opravené budově vzniknout lehká potravinářská výroba.

Kvůli špatné statice se musí vybourat většina stropů. Původní krovy se ale podle investičního technika Ladislava Pošíka mají vrátit na své místo: „My předpokládáme, že ten strop rozebereme, popíšeme a ty prvky, které tam mají zůstat, se dostanou na tu samou pozici jako dnes.“

Uvnitř ale starý pivovar čeká proměna. „V podstatě přibyde částečně podzemní podlaží a nahoře mezi stávající stropy ještě vkládáme nové stropy, takže se počet podlaží zvýší,“ vysvětluje stavbyvedoucí Stanislav Rožánek.

Rekonstrukce pivovaru  v Litoměřicích

V budoucnu by rozlehlý objekt měl sloužit lehké potravinářské výrobě a z vybavení někdejšího pivovaru plánuje město vytvořit expozici v Muzeu pivovarnictví.

Stanislav Rožánek by rád rekonstrukci stihl do roku 2024. Termín dokončení se ale s ohledem na dodání stavebního materiálu může ještě změnit. „Zatím se to těžce slibuje, protože se nám některé technologie mění a pak samozřejmě je to o tom, že tedy nevíme, jak to bude s ocelovými profily,“ říká Rožánek.

Rozsáhlá oprava zchátralého pivovaru vyjde město na více než 130 milionů korun. Kvůli cenám energií se bude měnit i původní způsob vytápění a to na tepelné čerpadlo.

 

Spustit audio