V Litoměřicích je od loňského roku veřejnosti k dispozici komunitní dílna

16. prosinec 2022

V Litoměřicích je od loňska otevřena veřejnosti komunitní dílna, ve které můžete truhlařit či šít. To vše v profesionálně vybaveném zázemí a pod dohledem zkušených lektorů.

Institut technického vzdělávání je nezisková organizace, která popularizuje vědu a techniku. V rámci této organizace vznikla i sdílená dílna, kde si mohou nadšenci vyrobit unikátní výrobky ze dřeva.

Do této Sdílny, jak ji její tvůrci pojmenovali, chodí nejen dospělí nadšenci, ale i ti dětští.

Mnozí z nás si pamatují školní dílny, kde se nejen kutilo, ale také vyšívalo nebo vařilo. Dnešní školáci mají tuto pracovní výchovu velmi omezenou, a tak se není čemu divit, že nadšené a zručné děti kvapem míří do Sdílny.

Tato sdílená dílna v Litoměřicích pořádá víkendové workshopy, kde si mohou nejen jednotlivci, ale třeba i rodiny s dětmi, vyrobit například štokrle.

„Chodí k nám i lidé, kteří se nás ptají, jestli si myslíme, že to opravdu zvládnou, protože si myslí, že jsou opravdu nešikovní a doma nemají třeba ani kladívko. A nakonec po několika hodinách odchází z hotovým výrobkem. Navíc se k nám pak často i rádi vrací,“ líčí chod dílny vedoucí technického institutu Jiří Rudolf.

V institutu se pořádají i tradiční vánoční workshopy, kdy si lidé mohou s pomocí vyrobit originální ručně dělané dárky pro své blízké nebo pro sebe. Účastníci měli možnost vyrobit si tradiční adventní svícny, na které dostali materiál a základní kostru, kterou si mohli ozdobit dle své fantazie.

Více se dozvíte z rozhovoru s naším hostem, Jiřím Rudolfem z Institutu technického vzdělávání v Litoměřicích.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio