V Litoměřicích a Lovosicích řeší, jak zajistí od února městskou hromadnou dopravu

23. leden 2019

Po problémech s autobusy na krajských linkách s komplikacemi potýkají také města Litoměřice a Lovosice. Městskou hromadnou dopravu tam zajišťuje firma TD Bus, která jezdila i pro Ústecký kraj. Kvůli nedostatku řidičů ale ukončí k poslednímu lednu provoz. Zatím není jasné, kdo ji nahradí.

Tím, že TD Bus skončil tu největší zakázku pro Ústecký kraj, tak vlastně už nemůžeme využívat úspor z rozsahu, to znamená, že se snažíme i režie, které jsou, minimalizovat, a ty dvě dopravy už ani ty minimální režie nejsou schopny utáhnout,“ uvedl důvody pro ukončení provozu MHD v Litoměřicích a v Lovosicích ředitel TD Busu Milan Toms.

V Lovosicích má TD Bus ukončit provoz tamní MHD na konci ledna.

Jak budou odchod současného provozovatele MHD řešit v Litoměřicích, zmiňuje Jan Jakub, vedoucí tamního odboru dopravy městského úřadu: „Dnů na vyřešení situace už moc nezbývá, ale vzhledem k tomu, že jsme to tak trochu předpokládali, tak se jakýsi další plán rodí.“

Od začátku července by měl v Litoměřicích začít jezdit nový dopravce

Za pět měsíců, tedy od začátku července, začne pro Litoměřice jezdit nový dopravce. Za 10letou smlouvu zaplatí město zhruba 140 milionů korun. Cestujícím v Litoměřicích bude navíc sloužit dvě nové linky. Celkem tak bude mít tamní MHD čtyři trasy.

Dopravce TD Bus, který dosud pro Litoměřice jezdil, zajišťoval v minulosti autobusovou dopravu nejen ve zmíněných městech, ale také zhruba v polovině Ústeckého kraje. Co bude s firmou dál, zatím není jasné.

Naši řidiči, kteří opustili společnost TD Bus, dnes už podle mých informací z 90 % práci mají, to problém není. Pro nás bude problém shánět nové řidiče na nové zakázky. Další vývoj závisí na rozhodnutí akcionáře společnosti,“ dodal ředitel soukromého dopravce Milan Toms.

Firma předala provoz krajských linek na Ústecku a Děčínsku krajskému dopravci už loni v září. Od ledna pak DSÚK zajišťuje také provoz na Litoměřicku a v části Lounska. I krajská firma se ale na Litoměřicku, podobně jako TD Bus, potýká s nedostatkem řidičů.

autor: bach
Spustit audio

Související