V listopadu uvidíte na obloze pět planet i meteorický roj Leonidy

17. listopad 2021

Všech pět planet, které jsou pohodlně viditelné pouhým okem, můžete pozorovat na obloze během listopadu. Merkur spatříte ráno nízko nad východním obzorem. „Potřebujete mít dobrý východní obzor, takže někam ráno vylézt a podívat se,“ radí jihočeský astronom Miloš Tichý.

Naopak Venuši je možné pozorovat večer, září jako večernice nad jihozápadním obzorem. Mars, který se dosud schovával ve sluneční záři, vykoukne v druhé polovině listopadu, k vidění bude ráno nad jihovýchodním obzorem.

„Jupiter a Saturn byly krásně vidět celé léto a jejich dobrá viditelnost pomalinku končí. Jupiter je vidět v první polovině noci. Když se setmí, koukněte na jih. Ta první jasná jakoby hvězdička, co se vám tam objeví, není hvězdička, ale právě Jupiter. A trošičku vpravo od něj večer vysoko nad jihozápadním obzorem září Saturn,“ doplňuje Miloš Tichý.

Listopadová obloha ale nabídne ještě jednu podívanou – Leonidy. „Je to poměrně výrazný meteorický roj. Jedná se o částečky, které unikly z komety Tempel-Tuttle. Letošní maximum připadá na státní svátek 17. listopadu, takže večer se můžete podívat na Leonidy,“ doporučuje astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související