Málo světla a slunce nízko nad obzorem. Tak vypadají listopadové dny

10. listopad 2021

Stále méně a méně slunečního světla provází naše dny v listopadu. Už na začátku měsíce trvá světlá část dne méně než deset hodin a postupně se zkrátí o další více než hodinu.

„V polovině měsíce slunce vyjde v 7.12 hodin a zapadne v 16.21 hodin, takže světlá část dne trvá jen devět hodin devět minut,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

Na konci listopadu slunce vychází v 7.32 hodin a zapadá v 16.08 hodin. Den tak trvá pouhých osm hodin a 35 minut. Celkem se během listopadu délka slunečního svitu zkrátí o jednu hodinu 17 minut.

Zároveň je slunce nízko nad obzorem. „Když jedete autem, můžete si všimnout, že vás oslňuje nejen ráno a večer, ale i přes den. Zatímco prvního listopadu je v pravé poledne slunce 26 stupňů nad obzorem, třicátého už jen 19. Výška slunce nad obzorem se během listopadu sníží o sedm stupňů. Tím pádem je také ten oblouk kratší a máme kratší den,“ potvrzuje Miloš Tichý.

Výška slunce nad obzorem je dána sklonem planety Země. „Když Země obíhá kolem Slunce, osa zachovává směr, protože pořád míří k Severce. Jednou je osa přikloněná ke Slunci, to máme v létě, a v zimě je odkloněná. S tím souvisí ta rozdílná výška nad obzorem, která u nás kolísá od nějakých 16 do 64 stupňů,“ dodává astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související