V libereckém Severočeském muzeu je k vidění výstava samurajských mečů

15. duben 2013

Samurajský meč - nádherný předmět a mistrné řemeslné a umělecké dílo, sběratelský kousek i zbraň neuvěřitelných vlastností. Tak jej představuje i nová výstava Severočeského muzea v Liberci.


Uvidíte tu nejen meče, ale i vzácné záštity – tzv. tsuby, kimona a samurajské zbroje.

„Velkou většinu na této výstavě tvoří výjimečné zápůjčky ze soukromých sbírek sběratelů, organizovaných ve společnosti Bushido z Prahy.“ vysvětluje muzejní kurátorka Kateřina Nora Nováková a dodává: „Máme tu i dva meče, které mají na sobě značku, že přesekly dvě lidská těla.“

V Japonsku znamenal samurajský meč určité společenské postavení a proto je jejich držitelé nosili neustále u sebe. Také šlo o magický symbol, spjatý s buddhistickou vírou. Až v 19. století se to změnilo a mnoho mečů se dostalo do Evropy coby sbírkové předměty.

Teče byly vytvářeny takzvaným plátováním, tedy skutím oceli v několika vrstvách. Ty nejlepší jsou zhotoveny i z několika set plátů různých typů oceli. Právě to jim dává jejich mimořádné vlastnosti.

Tyto meče budou k vidění v akci 28. dubna od 10:00-18:00. Návštěvníci uvidí ukázky rychlého tasení samurajského meče, ukázku jeho ostrosti a také střelbu z luku, která byla také jednou ze základních samurajských disciplín.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.