V Kytlicích se konala netradiční soutěž ve vaření v kotlíku. Vařilo se z toho, co bylo v báglu

28. duben 2019 11:12

Na 10. ročníku Trampského kotlíku v Kytlicích na Děčínsku se v sobotu sešli trampové a soutěžili, kdo uvaří nejlepší jídlo nad ohništěm. Přijelo deset týmů, téma letošního kuchtění bylo volné. Každý mohl vařit jen z toho, co si s sebou přivezl v báglu.

Týmy zapálily oheň pomocí křesadla a začaly vařit. „To se udělá díra do země, tam se dají nažhavené kameny a funguje to jako přírodní trouba, takže bude pečené masíčko,“ vysvětluje Jana, které se mezi trampy říká Gepardice. „Kameny je potřeba nažhavit tak 2 hodiny, tak doufám, že se do toho limitu vlezeme,“ dodává.

„Přípravu ohniště, i ty drny, které odeberou, jak se k tomu chovají, jestli tam mají pořádek, čím zapalují, to je hlavní, pak průběh vaření a pak se samozřejmě hodnotí vzorky jídla, to znamená chuť, úprava atd. a na závěr ještě, jak dokáží po sobě to ohniště tak zamaskovat, že na té louce nepoznáte, kde vůbec nějaké ohniště bylo,“ popisuje porotce Bohuslav Hirš, co všechno je součástí hodnocení.

Limit na vaření libovolného jídla byl 4 hodiny. Iveta, Míša a Renda z vítězného místního týmu vsadily na jednoduchost – Mlýnskou jehlu. Vítězové si odvezli putovní skleněnou cenu, kterou zase přivezou na podzimní kuchařské klání.

Trampský kotlík 2019
Spustit audio