V kuchyni mám na tři tisíce pálivých omáček. Je to moje vášeň, říká český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček

Luboš Xaver Veselý a Hynek Kmoníček
Luboš Xaver Veselý a Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček je velvyslancem České republiky ve Spojených státech amerických. Do Bílého domu sice chodí dvakrát týdně, ale Donalda Trumpa na jeho chodbách nepotkává. A jako diplomat má zajímavého koníčka. Rád vaří a díky tomu sbírá pálivé omáčky ze všech koutů světa. Čas od času mu připraví nepříjemné překvapení.

Hynek Kmoníček žije ve Spojených státech posledních dvacet let. Jeho domovem byla dlouhou dobu newyorská čtvrť Queens. Od roku 2017 zastává post českého velvyslance, který ho přivedl do Washingtonu. „Kdybyste se Donalda Trumpa zeptali, kdo je Hynek Kmoníček, tak by nevěděl. Ale kdyby uviděl usměvavého tlouštíka s motýlkem, tak by věděl, že je to český velvyslanec,“ říká Hynek Kmoníček.

Ideálním koníčkem je podle něj pro diplomata vaření a nejspíš i proto se pustil do sbírání pálivých omáček. Doma už jich má na tři tisíce. „Česká kuchyně mi přišla chuťově matná a málo výrazná, a tak jsem začal sbírat věci, které z toho udělají trošku větší divočinu. A tím jsem se dostal k pálivým omáčkám,“ vysvětluje český velvyslanec.

I dnes ho ale ještě některé exponáty překvapí. Jednou si totiž koupil chilli značky Maduro Scorpion, a když začal papričky krájet pro přípravu guláše, z ničeho nic přestal vidět. Následně mu ještě opuchly ruce. Druhý den zjistil, že mu jedna z papriček, kterou držel v dlani, úplně zlikvidovala pigment.

O české kuchyni Hynek Kmoníček říká, že je z pohledu Američanů šťavnatá, chutná, olejová a velmi nezdravá. A sám z toho vyvozuje, že hlavním jídlem české kuchyně je pivo, protože všechno, co mu předchází, je zaměřeno na to, aby to pivo po tom chutnalo co nejlépe. A co si v zahraničí myslí o českých knedlících? Poslechněte si celý rozhovor.